Γ. Λιλλήκας: Οδυνηρές οι επιλογές στην οικονομία λόγω αναβλητικότητας της Κυβέρνησης

18:37 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι επιλογές στην οικονομία σήμερα είναι μόνο οδυνηρές εξαιτίας της αναβλητικότητας και των παλινδρομήσεων της Κυβέρνησης, ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι την αναποφασιστικότητα αυτή την πληρώνει με το τίμημα της ανεργίας ο Κύπριος πολίτης. Σε δηλώσεις του στο πολιτικό του γραφείο, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι μεταξύ των επιλογών δεν υπάρχει εύκολο και καλό σενάριο, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος

δύσκολα θα αποφύγει την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση, αντί να σεβαστεί τις εισηγήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν τη χώρα μας, επέλεξε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που ζημιώνει περαιτέρω την οικονομία.

«Η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης δεν θα γίνει εξαιτίας και μόνο για τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια», συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ότι ο δανεισμός από τρίτη χώρα δεν επιλύει το πρόβλημα, απλά προσφέρει παράταση χρόνου για μετέπειτα προσφυγή στο Μηχανισμό, με δυσμενέστερους, όμως, όρους.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα να υποσκάπτει το κύρος και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, καθώς, όπως είπε οδηγεί σε απόσυρση ξένων καταθέσεων και δυσχεραίνει την ήδη ελλειπή ρευστότητά τους.

Ζήτησε, επίσης, να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλα τα μέτρα που είχαν περιληφθεί στο πακέτο περικοπών και περισυλλογής των κρατικών δαπανών, όπως αυτό είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο.

Συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος αποφυγής οδυνηρών όρων, όπως αυτοί της Ελλάδας και η εξασφάλισης μιας ήπιας αντιμετώπισης, στο πρότυπο της Ισπανίας, είναι να προηγηθεί η λήψη μέτρων από πλευράς της Κυβέρνησης πριν την προσφυγή στο Μηχανισμό.

Ανέφερε ότι τυχόν καθυστέρηση ή διστακτικότητα από μέρους της Κυβέρνησης, με στόχο την αποφυγή του όποιου πολιτικού κόστους, θα έχει τραγικές συνέπειες για την οικονομία και τους εργαζόμενους, με σοβαρό ενδεχόμενο να βυθιστεί η Κύπρος σε μια μακρά και σοβαρή ύφεση.

«Είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο η Κυβέρνηση να θέτει εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας», είπε ο κ. Λιλλήκας. Ζήτησε ακόμη να προστατευθεί πάση θυσία το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, λέγοντας ότι τυχόν αποδοχή αύξησης του εταιρικού φόρου, έστω και κατά μια μονάδα, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και θα πάρει την κυπριακή οικονομία δεκαετίες πίσω.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, η Κυβέρνηση της οποίας, όπως είπε, πέτυχε να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχθηκε για αύξηση του εταιρικού φόρου, κάνοντας έγκαιρα περικοπές στις κρατικές δαπάνες και πείθοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βούλησή της να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Εξάλλου, κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τον εσωτερικό δανεισμό από τις κυπριακές τράπεζες και το Συνεργατισμό, καθώ

Keywords
Τυχαία Θέματα