Γ. Γεωργίου: Να επαναξιολογηθεί η διαχείριση της κρατικής περιουσίας και η ενοικίαση υποστατικών

18:17 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ετήσιο ενοίκιο 620 χιλιάδων ευρώ το χρόνο για διάρκεια 50 χρόνων θα πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για στέγαση μόνο μιας κρατικής υπηρεσίας, και συγκεκριμένα για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «η διαχείριση της υφιστάμενης κρατικής περιουσίας και κατ’ επέκταση η ανάγκη ενοικίασης επιπρόσθετων υποστατικών θα πρέπει να τύχει επαναξιολόγησης εξ’ επαρχής με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους».

Πρόσθεσε πως «αυτό το κράτος, αυτή η πολιτεία έχει ζωή πέραν των 60 χρόνων και  είναι απαράδεκτο να εξαρτάται η κτιριακή υποδομή και στελέχωση του από μακρόχρονειες ή βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις λες και η ύπαρξης αυτού του κράτους είναι προσωρινή».

Ο κ. Γεωργίου έθεσε ως παράδειγμα θα την ενοικίαση το 2008 κτιρίου για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών για περίοδο 50 χρόνων με ετήσιο ενοίκιο 620χιλ ευρώ.

«Συνολικά κάθε χρόνο αυτό το κράτος πληρώνει 32εκ και πλέον για ενοικιάσεις κτιρίων, αποθηκών ή άλλων υποστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του», είπε και πρόσθεσε πως ως Επιτροπή Ελέγχου ζητήσαμε και πήραμε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία μας παρέδωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο, το οποίο συμφωνεί ότι χρειάζεται επαναξιολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση όχι μόνο των ενοικίων που ο κάθε ιδιώτης κάνει όταν έχει συμβατικές υποχρεώσεις αλλά παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αυτού του κράτους και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και δυνατότητες να αποκτήσει με σύγχρονες μεθόδους και κτιριακές εγκαταστάσεις για να στελεχώσει τις υπηρεσίες του.

Πρόσθεσε πως τα τελευταία  5 χρόνια από 26εκ έχουν  ανέλθει στα 32εκ και πλέον και συνεχίσουμε.

«Το απαράδεκτο είναι ότι οι συμβάσεις δεν είναι βραχυπρόθεσμες αλλά έχουν ένα χρονικό ορίζοντα από 7, 15 , 50 και 99 χρόνια».

Όπως διευκρίνισε τα 50 χρόνια με ενοίκιο 620 χιλιάδες ευρώ το χρόνο αφορά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Τέλος, είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες το κράτος να αναπτύξει τέτοιες μεθόδους αυτοχρηματοδότησης για να αποκτήσει κτιριακή υποδομή. «Είναι απαράδεκτο να λειτουργεί με τη διαδικασία της προσωρινότητας ενός ενοικιαστηρίου εγγράφου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα