Φροντίδα και αποζημιώσεις στους επιβάτες σε περίπτωση ματαίωσης πτήσεων

15:23 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Φροντίδα και αποζημιώσεις στους επιβάτες σε περίπτωση ματαίωσης πτήσεων από το onlycy.com.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι σε περίπτωση ματαίωσης πτήσης, ο αερομεταφορέας έχει υποχρέωση να παράσχει φροντίδα και καταβολή αποζημίωσης στους επιβάτες.

Όσον αφορά την υποχρέωση παροχής φροντίδας, ο αερομεταφορέας οφείλει να προσφέρει δωρεάν, αναλόγως του χρόνου αναμονής, αναψυκτικά, γεύματα και, ενδεχομένως, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, μεταφορά μεταξύ αερολιμένα και καταλύματος, καθώς και μέσα επικοινωνίας με τρίτους.

Ο αερομεταφορέας οφείλει να εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωση ακόμη και αν η ματαίωση της πτήσης οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις, δηλαδή περιστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα.

Αντιθέτως, όσον αφορά την υποχρέωσή του καταβολής αποζημίωσης, ο αερομεταφορέας μπορεί να εξαιρεθεί από την υποχρέωση αυτή, αν μπορεί να αποδείξει ότι η ματαίωση της πτήσης οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις.

Η τοποθέτηση αυτή του Δικαστηρίου έγινε με αφορμή προδικαστικό ερώτημα που δέχθηκε από το Dublin Metropolitan District Court (Ιρλανδία), στο οποία είχε προσφύγει Ιρλανδέζα πολίτης της χώρας, η οποία λόγω της εκρήξεως του ισλανδικού ηφαιστείου Eyjafjallajökull, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από την Πορτογαλία στην Ιρλανδία λόγω ματαίωσης των πτήσεων στο διάστημα μεταξύ 15 και 22 Απριλίου 2010. Προσέφυγε στο εθνικό δικαστήριο διότι η αεροπορική εταιρία που είχε εκδώσει το εισιτήριο, η Ryanair δεν της παρείχε καμία φροντίδα. Υπό τις περιστάσεις αυτές, η ενάγουσα εκτιμά ότι η εταιρία υποχρεούται να της καταβάλει αποζημίωση ύψους 1.130 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσό που δαπάνησε από τις 17 έως τις 24 Απριλίου για εστίαση, αγορά αναψυκτικών, διαμονή και μεταφορές.

Το επιληφθέν της διαφοράς Dublin Metropolitan District Court (Ιρλανδία) υπέβαλε στο Δικαστήριο το ερώτημα εάν η απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης εμπίπτει στην έννοια των «έκτακτων περιστάσεων», οπότε ο αερομεταφορέας υποχρεούται να παρέχει φροντίδα προς τους επιβάτες, ή εάν, αντιθέτως, εμπίπτει στην έννοια των περιστάσεων οι οποίες συνιστούν κάτι πέραν των «έκτακτων περιστάσεων», οπότε ο αερομεταφορέας απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του παροχής φροντίδας προς τους επιβάτες.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο απαντά, πρώτον, ότι το δίκαιο της Ένωσης δεν αναγνωρίζει, πέραν των «έκτακτων περιστάσεων», μια χωριστή κατηγορία «ιδιαίτερα έκτακτων» γεγονότων, η επέλευση των οποίων θα είχε ως συνέπεια την απαλλαγή του αερομεταφορέα από όλες τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τον κανονισμό, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής φροντίδας. Επομένως, το Δικαστήριο κρίνει ότι περιστάσεις, όπως αυτές της απαγόρευσης της εναέριας κυκλοφορίας σε τμήμα του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου λόγω ηφαιστειακής έκρηξης, συνιστούν «έκτακτες περιστάσεις», οπότε οι αερομεταφορείς δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους παροχής φροντίδας.

Ακολούθως, το Δικαστήριο διευκρινίζει, ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει κανένα περιορισμό, χρονικό ή χρηματικό, της υποχρέωσης παροχής φροντίδας προς τους επιβάτες που υφίστανται τις συνέπειες της ματαίωσης μιας πτήσης λόγω έκτακτων περιστάσεων. Επομένως, το σύνολο των υποχρεώσεων παροχής φροντίδας προς τους επιβάτες επιβάλλεται, εξ ολοκλήρου, στον αερομεταφορέα για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι θιγόμενοι επιβάτες πρέπει να αναμένουν τη μεταφορά τους με άλλη πτήση.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η φροντίδα των επιβατών αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική στην περίπτωση που οι έκτακτες περιστάσεις εξακολουθούν να υφίστανται και είναι αναγκαίο, ακριβώς στην περίπτωση που η αναμονή λόγω της ματαίωσης της πτήσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, να εξασφαλιστεί ότι ο επιβάτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, και τούτο καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής.

Τέλος, το Δικαστήριο επισημάνει ότι, εάν η υποχρέωση παροχής φροντίδας συνεπάγεται οικονομικές συνέπειες για τους αερομεταφορείς, αυτές δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερβολικές σε σχέση με τον σκοπό της εξασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας των επιβατών.

Ωστόσο, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που ο αερομεταφορέας δεν τήρησε την υποχρέωσή του παροχής φροντίδας προς τον επιβάτη, αυτός μπορεί να λάβει ως αποζημίωση μόνον το ποσό που ήταν απαραίτητο, κατάλληλο και εύλογο προκειμένου να αναπληρωθεί η παράλειψη του αερομεταφορέα, γεγονός που εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να εκτιμήσει.

The post Φροντίδα και αποζημιώσεις στους επιβάτες σε περίπτωση ματαίωσης πτήσεων appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα