Φουντώνει η συζήτηση περί νέας βρετανικής ψηφοφορίας για τη Συρία παρά τις διαψεύσεις

20:23 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. «Η κυβέρνηση παρουσίασε τα επιχειρήματά της και το κοινοβούλιο εξέφρασε την άποψή του. Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφή τη βούλησή του να μην υπάρξει στρατιωτική ανάμιξη σε στρατιωτική δράση

και θα τη σεβαστούμε», είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κάμερον.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ και την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών. Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ απέφυγε να αποκλείσει εντελώς μια νέα ψηφοφορία. Όπως είπε, «θα πρέπει οι περιστάσεις να αλλάξουν πολύ σημαντικά» για να επανέλθει το θέμα στη Βουλή.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ακολουθούν τις όλο και περισσότερες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών των Συντηρητικών, όπως του δημάρχου Μπόρις Τζόνσον, που εκτιμούν ότι αν παρουσιαστούν νέες αποδείξεις κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να συγκληθεί ξανά με θέμα τη στρατιωτική δράση στη Συρία. Ο σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων των Εργατικών Τσούκα Ουμούνα δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να ξανασυζητηθεί το θέμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το εξέταζε και θα έθετε τα ίδια κριτήρια για τη στάση του.

Οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία πάντως εκτιμούν ότι ως έχουν τα πράγματα δεν τίθεται ζήτημα βρετανικής συμμετοχής σε ενδεχόμενη επιχείρηση κατά της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση για λογαριασμό του BBC δείχνει ότι το 71% των Βρετανών πιστεύει ότι το «όχι» των βουλευτών την περασμένη Πέμπτη ήταν ορθό. Το 72% θεωρεί ότι θα διαταραχθούν οι σχέσεις Βρετανίας-ΗΠΑ, αλλά τα 2/3 λένε ότι δεν τους νοιάζει ιδιαίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα