Εξέταση του εντέρου, χωρίς καθαρτικό, υπόσχεται η κολονογραφία

08:02 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε εξέταση για τη διάγνωση του παχέος εντέρου, ενδεχομένως, να μην χρειάζονται πλέον την προετοιμασία εντέρου με χρήση καθαρτικών, αφού η αξονική τομογραφία μπορεί να αποδειχθεί, εξίσου, αποτελεσματική με την κλασσική κολονοσκόπηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι η κολονογραφία με αξονική τομογραφία είναι εξίσου αποτελεσματική στον εντοπισμό συγκεκριμένων πολυπόδων με την παραδοσιακή κολονοσκόπηση. Μάλιστα, ελπίζουν

ότι η εξάλειψη της υποχρεωτικής χρήσης καθαρτικών θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να ελεγχθούν προληπτικά για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Ο Δρ. Μάικλ Ζάλις, επικεφαλής της μελέτης και Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης του Νοσοκομείου εξηγεί ότι «η μελέτη ανοίγει την πόρτα για μια πιο φιλική εξέταση του εντέρου. Ωστόσο, η κολονογραφία με αξονική τομογραφία θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, πριν μπορέσουμε να την υιοθετήσουμε στην καθημερινή κλινική πρακτική».

Κατά την κλασσική κολονοσκόπηση, ο γιατρός χρησιμοποιεί το ενδοσκόπιο (μικροκάμερα) για να εντοπίσει ενδείξεις καρκίνου στο κόλον και το ορθό. Η διαδικασία γίνεται υπό ήπια νάρκωση (μέθη) και, αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός του εντέρου με χρήση καθαρτικών.

Κατά την κολονογραφία με αξονική τομογραφία, το κόλον γεμίζει με αέριο και ο ασθενής «κρατά» την αναπνοή του, κατά την διάρκεια λήψης των εικόνων.

Ο Δρ. Ζάλις και οι συνεργάτες του μελέτησαν κατά πόσο η κολονογραφία με αξονική τομογραφία είναι ακριβής, χωρίς την χρήση καθαρτικών από τον ασθενή. Έτσι, έδωσαν οδηγίες σε ομάδα ασθενών …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα