Ευαγόρου: Ξεκάθαρο σκάνδαλο η υπόθεση με τα αξιόγραφα

15:22 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε μία με δύο ημέρες η ομάδα κατόχων αξιογράφων θα έχει έτοιμες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Φοίβο Μαυροβουνιώτη, ενώ ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε πως «ξεκάθαρα πρόκειται για σκάνδαλο».

Το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στις 30 Ιουλίου.

Αντιπροσωπεία της ομάδας κατόχων αξιογράφων συναντήθηκε

σήμερα με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΑΚΕΛ στα γραφεία του κόμματος.

Ο Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αντίκρισαν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, «σαν ένα τρομερά κοινωνικό πρόβλημα που θα έχει τεράστιες διαστάσεις αν δεν βρεθεί άμεσα μια λύση».

Τους ενημέρωσαν ανέφερε για το τι ακριβώς συνέβη και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί άμεσα μια λύση για να μην αναγκαστούν να πάνε σε δικαστικά μέτρα και «ουσιαστικά να σταματήσουμε μια χιονοστιβάδα κοινωνικών αντιδράσεων που πραγματικά θα τη βρούμε μπροστά μας αν δεν αντιληφθούμε την κρισιμότητα και τη σημασία του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Βουλή και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Κυβέρνηση, ΥΠΟΙΚ, Κεντρική Τράπεζα να αντιληφθούν την σημασία αυτού του προβλήματος και να βρουν άμεσα λύση και το τραπεζικό σύστημα πάει – όπως είπε – προς κατάρρευση.

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις των δικαστικών διαμαχών, ανέφερε ο κ. Γιαλλουρίδης λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρέπει άμεσα να βγουν από αυτό για να λειτουργήσει το οικονομικό σύστημα και να κινηθούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών σημειώνοντας ότι το συμπέρασμα που βγήκε εκεί είναι ότι πράγματι υπάρχουν ευθύνες των τραπεζών.

Οσοι επένδυσαν τα χρήματά τους σε αξιόγραφα, είπε, είχαν πεισθεί μετά από υποσχέσεις των τραπεζών ότι δεν κινδύνευαν καθόλου τα λεφτά τους και πως ήρθε η ώρα το 4,5% να γίνει 7%. «Είχαμε πεισθεί ότι τα λεφτά μας θα τα παίρναμε σε 5 χρόνια χωρίς καμιά αμφιβολία», διότι – συνέχισε – οι τράπεζες στο παρελθόν ήταν συνεπέστατες και έδιναν τα χρήματα στα 5 χρόνια γιατί δεν τους σύμφερε να δίνουν τόκο 7%.

Είχαν επίσης, συνέχισε, τη δέσμευση των τραπεζών ότι εάν χρειαζόταν χρήματα θα τους δάνειζαν μέχρι 100% του κεφαλαίου τους με το ίδιο ή και χαμηλότερο επιτόκιο. «Όλα αυτά έδειχναν οφθαλμοφανώς ότι ήταν η στιγμή κάποιος να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά». Στην πορεία, ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης, οι τράπεζες εξέδωσαν νέα αξιόγραφα το 2012 με επιτόκιο 8,75%, ενώ δεν είχαν καλύψει τις υποχρεώσεις τους με τα αξιόγραφα με τους προηγούμενους τόκους και διερωτήθηκε αν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα νέα αξιόγραφα αυτά για να απαντήσει ο ίδιος αρνητικά. Εβαλε μάλιστα, όπως είπε, στοίχημα 10.000 ευρώ ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να δώσουν τόκο 8,75%.

Η Λαϊκή τράπεζα, συνέχισε, δεν εξήγησε

Keywords
Τυχαία Θέματα