Έτοιμη η Κύπρος για εκκένωση Κύπριων και άλλων πολιτών από Συρία και Λίβανο

13:48 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος είναι έτοιμη για τον επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών λόγω της κρίσης στη Συρία και το Λίβανο, καθώς και για την παροχή διευκολύνσεων σε Ευρωπαίους υπηκόους και πολίτες τρίτων χωρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Σταύρος Αυγουστίδης.

Ο κ. Αυγουστίδης ανέφερε πως εδώ και πάρα πολύ καιρό, ακόμη και πριν την έναρξη της

κρίσης στη Συρία, η Κύπρος προετοιμάζεται για τον επαναπατρισμό τόσο Κυπρίων αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών. Είπε ακόμη πως «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από πολύ καιρό μεριμνήσει και προειδοποιήσει τους Κύπριους που βρισκόντουσαν τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο να φύγουν από εκεί».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν οποιαδήποτε αιτήματα για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας μέχρι στιγμής, ο κ. Αυγουστίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως τα αεροδρόμια στη Συρία και στο Λίβανο είναι ανοικτά και κόσμος μπορεί να πηγαινοέρχεται.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κύπρος θα δειχθεί κάποιο κύμα προσφύγων εάν εμπλακεί και ο Λίβανος στην όλη υπόθεση, σημειώνοντας πως μια επέμβαση των δυτικών θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το κύμα προσφύγων. Οι πρόσφυγες, ανέφερε, επειδή θέλουν την πιο εύκολη έξοδό τους από τη χώρα θα πάνε χερσαία πρώτα στις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Συρία, όπως έχουν κάνει ως τώρα με τα εκατομμύρια που έχουν φύγει προς την Τουρκία και την Ιορδανία, αλλά και η Κύπρος είναι μια εναλλακτική λύση για αυτούς, ανέφερε.

Επεσήμανε πως «υπάρχουν ειδικά σχέδια που έχουν ετοιμαστεί για την παροχή διευκολύνσεων σε Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως μεταβατικό σταθμό».

Υπάρχει το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλέπει τον επαναπατρισμό Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών αλλά και πολιτών τρίτων χωρών και την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχουν γίνει και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και ασκήσεις και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς και στο παρελθόν”, ανέφερε.

Είπε πως λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή γίνονται συνεχώς συσκέψεις, ενώ επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου είναι ενήμεροι για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ». «Συνεργαζόμαστε μαζί τους τόσο με αυτούς όσο και με τους Αμερικάνους, τους Καναδούς, τους Αυστραλούς», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως σε αυτό το σχέδιο εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, αλλά επικεφαλής είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τα αρμόδια τμήματα είναι το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων, που υπάγεται στο Γενικό Διευθυντή, και το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων. «Αν όμως το ζήτημα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τότε θα εμπλακούν και άλλοι διπλωμάτες», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αυγουστίδης είπε πως «ο κίνδυνος για τους διπλωμάτες και τους Κύπριους που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές είναι κάτι με το οποίο μάθανε να ζούνε. Προφανώς αν οι συνθήκες μας αναγκάσουν θα αποφασιστεί από το Γενικό Διευθυντή και τον Υπουργό ο επαναπατρισμός των διπλωματών, αλλά και των Κυπρίων υπηκόων που επιθυμούν να φύγουν», ανέφερε.

Σημείωσε, εξάλλου, και τις περιπτώσεις παιδιών που προέρχονται από μεικτούς γάμους και τα οποία έχουν μεταφερθεί από τον ένα γονέα τους – ως επί το πλείστον τον πατέρα τους – χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου γονέα σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Συρία. «Κάποια από αυτά τα παιδιά που οι πατεράδες τους είναι Σύριοι, βρίσκονται στη Συρία. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει πολύ και μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε παιδιά πίσω, κυρίως γιατί είναι με τους πατεράδες τους, και οι πατεράδες τους σε αυτές τις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν και την κηδεμονία», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί με τις εμπλεκόμενες πρεσβείες, κυρίως μέσω της Πρεσβεία μας στη Βηρυτό, να έχει μια επικοινωνία με τους γονείς έτσι ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός έτσι ώστε να πειστούν αυτοί οι γονείς να επιστρέψουν τα παιδιά στην Κύπρο. Αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιτυχία», ανέφερε.

Σημείωσε πως η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει κάποια επιχείρηση που θα έβαζε σε κίνδυνο αυτά τα παιδιά. Επομένως, προσπαθούμε και ευελπιστούμε η αγάπη και η αφοσίωση των γονιών προς τα παιδιά να τα προστατεύσει μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και να μπορούμε να κάνουμε άλλες ενέργειες, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα των ταξιδιωτικών οδηγιών για τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη, ο κ. Αυγουστίδης ανέφερε πως «για το Λίβανο υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία να αποφεύγονται ορισμένες περιοχές” και πως “για τη Συρία το απαγορευτικό είναι εκ των ων ουκ άνευ». Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία από το Υπουργείο Εξωτερικών για την Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα