Ερωτηματικά για την επιπλέον φορολογία σε καπνά και σε ποτά

14:17 29/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, “από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και των οινοπνευματωδών ποτών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων”.

“Είναι όντως περίεργη η τακτική της Κυβέρνησης που οδήγησε τελικά σε ένα ακόμα φιάσκο”, είπε ο κ. Περδίκης, ζητώντας “από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να εξετάσει τις επόμενες μέρες το σχετικό νομοσχέδιο και να υποχρεώσει την κυβέρνηση όπως τουλάχιστον τα 2/3

των αναμενόμενων εισπράξεων (18 εκατ. ευρώ) επιστρέψουν στην κοινωνία”.

Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση βιάστηκε να καταθέσει νομοσχέδιο πριν να το συζητήσει με τα κόμματα και χωρίς να καταλήξει ο διάλογος που υποτίθεται ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στο Προεδρικό και γιατί δεν ακολουθήθηκε η σχετική πρόνοια του Κανονισμού 29 της Βουλής των Αντιπροσώπων για να αποφευχθούν νομικές περιπλοκές. Πόσο δύσκολο ήταν η κατάθεση του νομοσχεδίου να συνοδεύεται από μία στοιχειώδη αιτιολόγηση του επείγοντος του θέματος, ανέφερε.

“Οταν το Μάρτιο η Κυβέρνηση επιχείρησε να εισαγάγει αύξηση στο φόρο κατανάλωσης για τα στριφτά τσιγάρα (που μόνο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στήριξε στη Βουλή των Αντιπροσώπων), υπήρχε δέσμευση ότι 20 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 30 που θα εισέπραττε η κυβέρνηση) θα τα `επέστρεφε` στην αγορά με προγράμματα κοινωνικής συνοχής (με ιδιαίτερη έμφαση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος)”, πρόσθεσε.

Χθες, συνέχισε, η Κυβέρνηση συνειδητώς αποφάσισε να μην επαναλάβει τη δίκαιη και παραγωγική αυτή δέσμευση.

“Αντίθετα σε σχετική εισήγησή μου, υπήρξε αρνητική απάντηση από τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών”, πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε επίσης “γιατί η Κυβέρνηση φορολογεί τα τσιγάρα και όχι τα πούρα και τα πουράκια” και κατά πόσον “έτσι εφαρμόζεται η πολιτική της `δίκαιης κοινωνίας`”.

Ανέφερε ότι “το Κίνημα υποστηρίζει ότι η φορολογία των καπνικών προϊόντων είναι μία επιθυμητή πολιτική είσπραξης πόρων οι οποίοι όμως πρέπει να αξιοποιούνται κατάλληλα” και να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, όπως είπε, “για την άμεση προκήρυξη της προσφοράς για ανέγερση των ογκολογικών κέντρων των γενικών νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού, την εφαρμογή προγραμμάτων αποτοξίνωσης από το τσιγάρο και το αλκοόλ”.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι νομοθετικές πρόνοιες και η συνταγματική τάξη.

“Μπορεί να μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης και να είμαστε αναγκασμένοι – ελέω Κυβέρνησης Χριστόφια και τραπεζιτικού κατεστημένου – να υποστούμε το μνημόνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε την κατάλυση της συνταγματικής τάξης”, πρόσθεσε.

“Δεν πρόκειται για τυπολαγνεία και δογματισμό”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “απαιτείται σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφορετικά θα έχουμε το κατάντημα της Ελλάδας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα