Έρογλου: Μετά την έκθεση Ντάουνερ θα ξεκαθαρίσει η πολυμερής

10:32 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μετά την υποβολή της έκθεσης του Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τον ΓΓ των ΗΕ και ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει ο Μπαν Γκι μουν, μπορεί να βρεθούμε σε ένα νέο τραπέζι συνομιλιών υπό κάποιες νέες προϋποθέσεις, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου μιλώντας χθες στο τουρκικό κανάλι TRT Avaz.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη είπε ότι σε αυτή πρέπει να συμμετέχουν οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία και Ελλάδα,

ο ίδιος, ο οποίος θα εκπροσωπεί την τ/κ πλευρά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκπροσωπώντας την ε/κ πλευρά. Εάν συμμετάσχει και η Μεγάλη Βρετανία, πρόσθεσε, τότε η διάσκεψη θα είναι πενταμερής.

Επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι αποφεύγει την πολυμερή συνάντηση, λέγοντας ότι η βασική απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί στις 19 Απριλίου μετά την υποβολή της έκθεσης Ντάουνερ προς τον ΓΓ των ΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα 4 πιθανά σενάρια για την πορεία των συνομιλιών στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο κ. Ντάουνερ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η πρώτη πιθανότητα είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, η δεύτερη είναι οι συνομιλίες να ανασταλούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η τρίτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ να αποφασίσει ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν πλέον να καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα και η τέταρτη είναι η συνέχιση των συνομιλιών με διαφορετικές προϋποθέσεις.

«Πάντως η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται ούτε αναστολή ούτε αναβολή των συνομιλιών. Οι συνομιλίες πρέπει πλέον να καταλήξουν κάπου». Επανέλαβε τη θέση του ότι για να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει οι δύο πλευρές να εισέλθουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι στο λεξιλόγιό του δεν υπάρχει η λέξη «δίνω» αλλά μόνο η λέξη «παίρνω».

Αναφερόμενος στις Προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2013, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι είναι αδύνατο κάποιος που θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές να επιδείξει ελαστικότητα ή να προβεί σε υποχωρήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Παράλληλα κατηγόρησε τις κατά καιρούς «ε/κ κυβερνήσεις» ότι αντί να προετοιμάζουν ψυχολογικά το λαό τους για μια ενδεχόμενη λύση, του έδιδαν συνεχώς το μήνυμα ότι θα επιστρέψει στην προ του 1974 κατάσταση.

Η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί ανέφερε προσθέτοντας ότι οδηγεί στη συνέχιση της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς. Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, προς την ε/κ πλευρά την οποία κακομαθαίνει – όπως είπε – υποστηρίζοντας ότι η στήριξη των χωρών αυτών προς τους Ε/κ είναι διαφορετική από τη στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, καθώς η Τουρκία αποτελεί την «μητέρα-πατρίδα» και ανέκαθεν στηρίζει τον τ/κ «λαό».

Keywords
Τυχαία Θέματα