Έρογλου: «Ιστορικό λάθος» η ανάληψη της Προεδρίας

10:22 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

O Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «ιστορικό λάθος» κατά την έκφρασή του η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η του Ιούλη και για τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και πάλι στο «ναι» των Τ/κ στο δημοψήφισμα αλλά και στην λεγόμενη απομόνωσή τους και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι με την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία αγνοήθηκαν η

δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη.

Στην γραπτή του δήλωση ο Ντερβίς Έρογλου ισχυρίζεται, ακόμη, ότι η ΕΕ στήριξε για μια ακόμη φορά την ε/κ αδιαλλαξία κάτι που εδραιώνει το στάτους κβο στο νησί.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι κάθε βήμα που γίνεται από τους Ε/κ ως εκπροσώπους του συνόλου της νήσου, εδραιώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και ισχυρίζεται ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν τον διαμοιρασμό της πολιτικής και του πλούτου με τους Τ/κ.

Σε δήλωσή του επίσης για την κυπριακή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής του ψευδοκράτους Χασάν Μποζέρ δήλωσε ότι δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν ένταση κατά την διάρκεια της προεδρίας.

Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι λόγω της πρόθεσης των Ε/κ να εκμεταλλευτούν μονομερώς τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου έπαυσε να υπάρχει και η μικρή υπαρκτή πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγιουργκιούν δήλωσε ότι οι επόμενοι 10 μήνες θα αποτελέσουν μια περίοδο στασιμότητας στο Κυπριακό και ότι η νέα διαδικασία θα αρχίσει τον επόμενο Απρίλιο ή και Μάιο.

Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία υπενθύμισε τη δήλωση ενός εκ των συμβούλων της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ο οποίος είπε, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπεξ, ότι η κυπριακή προεδρία μοιάζει σαν να αφήνεις ένα σκύλο να φυλάει λουκάνικα.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι από την Γερμανία διαμηνύθηκε στην Κύπρο ότι δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας της θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χρησιμοποιώντας την ΕΕ.

Ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ασίμ Ακάνσοϋ δήλωσε ότι η ανάληψη της προεδρίας μόνο από τους Ε/κ είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα και ότι οι Τ/κ θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το ευρύ δίκτυο διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας προκειμένου να μην θυματοποιηθούν περισσότερο.

Αναφέρθηκε στο τουρκικό λόμπυ που θα μπορούσε να επιστρατευτεί για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, κάτι που δεν εκμεταλλεύεται αρκετά η λεγόμενη κυβέρνηση, στα κατεχόμενα, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου «θα πρέπει να παρακαθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί μόνο με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

Ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν δήλωσε η ανάληψη της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του κανονισμού για το απευθείας

Keywords
Τυχαία Θέματα