Ερντογάν: Η τ/κ πλευρά επιδεικνύει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό

21:02 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η τ/κ πλευρά επιδεικνύει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στηρίζει την “θετική στάση” της τ/κ πλευράς.

Σε δηλώσεις στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα, όπως η ε/κ πλευρά επιδείξει την ίδια, όπως είπε, θετική στάση.

Ενωρίτερα, ο κ. Ερντογάν είχε συνάντηση κεκλεισμέων των θυρών με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής και τους Προέδρους των πολιτικών

ομάδων.

Στις δηλώσεις του μετά, και αναφερόμενος στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά επιδεικνύει θετική προσέγγιση την οποία στηρίζει η κυβέρνηση της Αγκυρας. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να επιδείξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά την ίδια στάση, επιμένοντας ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε «μια ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επ`αυτού».

Στις επικρίσεις που δέχτηκε από ορισμένους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής που ζήτησαν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο απάντησε ότι η Αγκυρα είχε συμφωνήσει με αυτή τη θέση στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν το οποίο όμως οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο κ. Σουλτς επισημαίνοντας ότι η εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε στηρίξει το σχέδιο Αναν, αποτελεί ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Για την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Ευρωβουλή , ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στη τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με την Κυπριακή Κυβέρνηση για να εξευρεθούν τρόποι ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως την πραγματικότητα στο νησί που είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ και αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χώρα. Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο κ. Ερντογάν για να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν το σύνολου της νήσου στην Ευρωβουλή. Στα σχόλια του κ. Ερντογάν απάντησε και πάλι ο κ. Σούλτς τονίζοντας, μεταξύ άλλων, για μια ακόμη φορά, ότι το νησί εντάχθηκε στο σύνολό του.

Γενικότερα, ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε «ζωντανή» τη συζήτηση στην οποία διατυπώθηκαν συχνά, όπως είπε, διαφορετικές και αποκλίνουσες θέσεις.

Ανέφερε ότι η εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων από την Τουρκία έχει γίνει εν μέρει, ενώ για τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση είπε ότι ήταν το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο ρόλος της αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα