Έρευνα συνδέει τον διαβήτη 2 με τον καρκίνο στο μαστό σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

14:03 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με διαβήτη 2, φαίνεται πως έχουν 27% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό, δήλωσαν ειδικοί.

Διεθνής ομάδα, όπως σημειώνει στο περιοδικό ‘British Journal of cancer’, εξέτασε 40 διαφορετικές έρευνες που μελέτησαν την πιθανή σχέση μεταξύ καρκίνου στο μαστό και διαβήτη.

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος συνδέεται με τις δυο παθήσεις.

Ωστόσο, ειδικοί για τον καρκίνο

δήλωσαν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δυο.

Οι έρευνες αφορούσαν περισσότερες από 56.000 γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με διαβήτη 2 είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Ωστόσο δεν υπήρχε σχέση για τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ή για όσες έπασχαν από διαβήτη 1.

Οι ερευνητές υπέδειξαν επίσης ότι ο υψηλός ΔΜΣ που συχνά σχετίζεται με τον διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Peter Boyle, πρόεδρος του International Prevention Research Institute, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τους μηχανισμούς πίσω από την αιτία που ο διαβήτης 2 θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Εκτιμάται ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος, που συχνά σχετίζεται με τον διαβήτη 2, και η επίδραση που έχει στην ορμονική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να είναι μερικώς υπεύθυνα για τις διαδικασίες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορεί να εμπλέκονται στη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα