Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η κυπριακή δημόσια διοίκηση

12:53 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται το επίπεδο της κυπριακής δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ύστερα από συνάντησή του με την Κύπρια Επίτροπο Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο με αφορμή την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Εχω την αίσθηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια σοβαρή δημόσια διοίκηση,

η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της με επάρκεια. Η σύγκριση που μπορώ να κάνω με τις άλλες 27 χώρες θα άφηνε το αίσθημα ότι είναι κάπου πάνω από το μέσο όρο», σημείωσε.

Αναφορικά με τη λειτουργία του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως στην Κύπρο, ο κ. Διαμαντούρος παρατήρησε ότι ο θεσμός στην Κύπρο είναι αρχαιότερος από την Ελλάδα.

«Η δική μου η αίσθηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συνεργασία που είχα προηγουμένως και με την κ. Νικολάου και με την κ. Σαββίδου είναι ότι ο θεσμός αναπτύσσεται, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει πολλές νέες αρμοδιότητες στο θεσμό, που αφορούν θέματα καυτά για τους πολίτες και τους ζώντες στην Κύπρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αίσθησή του είναι ότι ο θεσμός προχωρά με σταθερά και σωστά βήματα και έχει και μια βάση αξιοπιστίας στο λαό.

Ο κ. Διαμαντούρος ενημέρωσε την κ. Σαββίδου για την πορεία των δραστηριοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ιδίως σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, προστασίας του δικαιώματος πρόσβασης σε πληροφορίες και σε έγγραφα και γενικότερα της προώθησης μιας ασπίδας προστασίας των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Κύπρια Επίτροπος ανέφερε με τη σειρά της ότι έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες του θεσμού και δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση με το τί γινόταν παλιά και το τί γίνεται σήμερα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συνέχεια είναι ομαλή και η προσφορά των προκατόχων της Ηλιάνας Νικολάου και Νίκου Χαραλάμπους ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξη του θεσμού και στο παρόν στάδιο καταβάλλει και η ίδια την προσπάθειά της για την περαιτέρω εξέλιξή του.

Ερωτηθείσα κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση της αύξησης των αρμοδιοτήτων του θεσμού, η κ. Σαββίδου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερο προσωπικό αφού οι νέες αρμοδιότητες έχουν αυξήσει σημαντικά την εργασία. Αναγνωρίζοντας την οικονομική κρίση, ανέφερε ωστόσο, ο θεσμός δεν τολμά να ζητήσει την αύξηση του προσωπικού, παρόλο που όπως ανέφερε υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Διαμαντούρος είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο κ. Διαμαντούρος τον ενημέρωσε για τις ενέργειές του στο χώρο της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη και τον ενημέρωσε και ο ίδιος για τις δικές του ενέργειες.

Πρόσθεσε ότι ήταν μια αλληλοενημέρωση γύρω από την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη και την ανάγκης εφαρμογής των αρχών της χρηστής διοίκησης σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα