Επιτυχία Ερντογάν, αποτυχία CHP και κινήματος Γκιουλέν

14:10 31/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Επιτυχία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν η χθεσινή εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τους Τούρκους πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι επισημαίνουν ότι απέτυχαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το κίνημα Γκιουλέν. Μέχρι στιγμής με καταμετρημένο το 97,66% σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού το ΑΚΡ λαμβάνει 45,55%, το CHP 27,91%, το ΜΗΡ 15,16 και το BDP 4,01%.

Στην Άγκυρα ακόμη δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα. Ο υποψήφιος του ΑΚΡ Μελίχ Γκιοκσέκ

δήλωσε ότι κέρδισε με διαφορά 30,000 ψήφων ωστόσο ο ανθυποψήφιος του, του CHP Μανσούρ Γιαβάς είπε ότι θα το ελέγξουν και θα διεκδικήσουν την κάθε ψήφο που τους ανήκει. Σε τρία σημεία στην Άγκυρα γίνεται επανακαταμέτρηση. Σύμφωνα με Ανατολού άνοιξε το 99,5% των καλπών και το ΑΚΡ λαμβάνει 44,75% και το CHP 43,82%. Το πρακτορείο Τζιχάν λέει ότι καταμετρήθηκε το 97,68% και ο Μελίχ Γκιοκσέκ με βάση αυτά τα ποσοστά είναι 13 χιλιάδες ψήφους μπροστά.

Ούτε και στην Αττάλεια υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα καθώς το CHP προβάλλει αντιρρήσεις για το αποτέλεσμα σε αρκετές κάλπες. Ο υποψήφιος του ΑΚΡ δήλωσε ότι κέρδισε τον δήμο με διαφορά 22 χιλιάδων ψήφων αλλά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς παραμένουν και άλλες κάλπες που δεν καταμετρήθηκαν. Ο δήμος της Αττάλειας ανήκε μέχρι σήμερα στο CHP.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία σχολιάζουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν επιτυχία για τον Ταγίπ Ερντογάν και αποτυχία της αντιπολίτευσης και κοινότητας Γκιουλέν. Το φιλοκουρδικό κόμμα BDP είχε μια μεγάλη νίκη στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το ακροδεξιό ΜΗΡ αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικά σε όλη τη χώρα. Σχολιάζεται ότι το αποτέλεσμα είναι και αποτυχία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στην Κων/πολη Μουσταφά Σαρίγκιουλ ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε και την καρέκλα του αρχηγού του CHP η οποία ήταν ο επόμενος του στόχος.

Το χρηματιστήριο στην Τουρκία αντέδρασε με άνοδο, το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς καθώς το ΑΚΡ έχει διατηρήσει τη δύναμή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα