Επιστολή στον ΥΠΟΙΚ για το θέμα των τραπεζικών αξιόγραφων, απέστειλε η ΕΚ

15:07 28/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, με κοινοποίηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και στην Κεντρική Τράπεζα, στην οποία περιλαμβάνει αριθμό εισηγήσεων σε σχέση με το θέμα καταγγελιών επενδυτών για τον τρόπο προώθησης των αξιόγραφων από τις τράπεζες, απέστειλε την Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ).

Το θέμα, για το οποίο διεξάγει σχετική έρευνα η Κεντρική

Τράπεζα της Κύπρου, προέκυψε μετά την απόφαση των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής για αναβολή ή ακύρωση της πληρωμής τόκου σε αξιόγραφα που έχουν εκδώσει.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι “το ΔΣ της Επιτροπής αποφάσισε να αποστείλει την σχετική επιστολή ενόψει του ότι έχει ως γενικό καθήκον την προστασία των επενδυτών και ενόψει ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που αφορούν τις πρακτικές που ενδεχομένως ακολούθησαν οι τράπεζες για την προώθηση των αξιόγραφων τα οποία έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα”.

“Η ΕΚ είναι υπέρ στο να βρεθεί μία άμεση λύση στο θέμα αλλά στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό αυτό, θέτει σειρά εισηγήσεων που πιστεύει πως θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών”, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει στη διάθεση της και μελετά διάφορες λύσεις που εισηγούνται εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά “μια προσωρινή λύση πρέπει, πρωτίστως, να βρεθεί μεταξύ ΚΤ, εμπλεκόμενων τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών”.

Στην επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών, η ΕΚ εισηγείται, μεταξύ άλλων, να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμπλήρωση των ερευνών σε σχέση με τις καταγγελίες επενδυτών, να παγοποιηθούν τα χρεόγραφα ώστε να μην αποτελέσουν μέρος των προτεινόμενων μέτρων της Τρόικας (“κούρεμα”), η επίλυση του θέματος να βασίζεται στα πορίσματα των ερευνών και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν καταγγελίες επενδυτών να καταβληθούν αποζημιώσεις από τις τράπεζες. Επίσης, η ΕΚ προτρέπει τους επενδυτές να υποβάλουν γραπτώς και εμπεριστατωμένα τα παράπονα τους στις εποπτικές αρχές, Κεντρική Τράπεζα, ΕΚ και στις ίδιες τις τράπεζες.

Ειδικότερα, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι στην επιστολή της η ΕΚ εισηγείται, ενόψει της προστασίας των επενδυτών και του γεγονότος ότι υπάρχουν εν εξελίξει έρευνες, όπως τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμπλήρωση των ερευνών που διεξάγουν τόσο οι ίδιες οι τράπεζες με εμπλοκή των εσωτερικών και εξωτερικών τους ελεγκτών όσο και η Κεντρική Τράπεζα, και υποβληθούν τα σχετικά πορίσματα των ερευνών, ώστε να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, υπάρχουν οκτώ εκδόσεις αξιόγραφων με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε έκδοση και με διαφορετικό αριθμό κατόχων.

Η ΕΚ αναφέρει επίσης ότι “οποιαδήποτε απόφαση για την επίλυση του θέματος θα πρέπει να βασίζεται στα πορίσματα των ερευνών τόσο των ίδιων των τραπεζών όσο και της ΚΤ”.

Αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να γίνει για να διαχωριστούν αυτοί που ενδεχομένως παραπλανήθηκαν με αυτούς για τους οποίους ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασί

Keywords
Τυχαία Θέματα