Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 6/9/2013

10:32 6/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η φουρτούνα που ξέσπασε χθες στη Κερύνεια και το θέμα των προαγωγών στην «αστυνομία είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των 5 τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Το πρωί πικνίκ, το βράδυ βασανιστήρια», αναφέρεται στην υπόθεση Ντενίζ Ραμαντάν, ο οποίος κακοποιήθηκε βάναυσα από τους γενικούς επιθεωρητές της «αστυνομικής διεύθυνσης» Κερύνειας Τουργκούλ Τομγκιουσεχάν και Ταρκάν Κιζίλτουγ. Οι δύο «επιθεωρητές» αφού συνέλαβαν

τον Ραμαντάν με την κατηγορία για ληστεία, για δύο συνεχόμενες νύχτες τον μετέφεραν σε ένα χώρο για πικνίκ, όπου τον κρέμασαν σε ένα δέντρο και τον ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας, μέχρι να παραδεχθεί ενοχή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο αυτοί επιθεωρητές, έχουν προαχθεί σε αρχιεπιθεωρητές. Αλλού αναφέρει ότι από την μια η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, από την άλλη οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το παράνομο «κρατικό πανεπιστήμιο» στη Λεύκα, μετατρέπεται σε τσιφλίκι, αφού ο διορισμός του νέου «πρύτανη» δεν έγινε με βάση το νόμο και την νόμιμη διαδικασία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η πρώτη ενέργεια έπρεπε να είναι η αύξηση;» αναφέρει ότι το γεγονός ότι η πρώτη ενέργεια της νέας «κυβέρνησης» ήταν η αύξηση στα καύσιμα, προκάλεσε τις μεγάλες αντιδράσεις των «πολιτών». Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα έκανε σύγκριση στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές και διαπίστωσε ότι η τιμή της βενζίνης είναι φτηνότερη στα κατεχόμενα, ενώ η τιμή του πετρελαίου είναι φτηνότερη στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ύψος των κυμάτων στη φουρτούνα που ξέσπασε χθες στην Κερύνεια, έφτανε μέχρι και τα 4 μέτρα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ατέλειωτο μαρτύριο», αναφέρει ότι η 18χρονη Φιντάν Σεζικλί, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στα κατεχόμενα, λόγω του ότι δεν της δόθηκε ποτέ «υπηκοότητα», αναγκάζεται τώρα να πάει στην Άγκυρα να σπουδάσει, ενώ η οικογένεια της ζητάει όπως το ψευδοκράτος κάνει κάτι για αυτό. Αλλού γράφει ότι οδηγός αυτοκινήτου στη Λευκωσία λόγω υπερβολικής ταχύτητας έχασε τον έλεγχο του οχήματος του κτύπησε πάνω σε τοίχο. Με την επέμβαση της πυροσβεστικής ο οδηγός σώθηκε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες έχασε τη ζωή του εργαζόμενος στην «ομάδα αντιμετώπισης πυρκαγιών» του «τμήματος δασών», όταν στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη περιοχή Λουτρός κτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Επεμβαίνει ο ‘πρωθυπουργός’» αναφέρει ότι έγινε γνωστό ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα των προαγωγών στην «αστυνομία» που δημιούργησαν αντιδράσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η φουρτούνα που ξέσπασε χθες στην Κερύνεια προκάλεσε το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών οι οποίοι έτρεξαν να φωτογραφίσουν τα τεράστια κύματα. Αλλού γράφει ότι η «νότια Κύπρος» δεν κατάφερε να ανάψει τη φλόγα στο τεμάχιο 12.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «2004-2009 97 υπηκοότητες, 2009-2013 2377 υπηκοότητες», γράφει ότι η πρώην «υπουργός εσωτερικών και τοπικών αρχών», Γκιουλσούν Γιουτζέλ, δήλωσε ότι την περίοδο 2004 -2009 δόθηκαν σε έποικους 97 «υπηκοότητες», ενώ την περίοδο 2009-2013 δόθηκαν 2377 «υπηκοότητες». Γράφει επίσης ότι αρκετές οικοδομές στη Λευκωσία βρίσκονται υπό έλεγχο λόγω του ότι δεν εξασφάλισαν καμία άδεια οικοδομής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κοινότητα των Αλεβιτών στα κατεχόμενα, δεν κατάφερε από το 2007 μέχρι σήμερα να αναγείρει τον θρησκευτικό και πολιτιστικό της οίκημα λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα