Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 3/6/2013

10:39 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Τουρκία, η σημερινή εξέταση της πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» και η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα», με τίτλο «Χειρότερος από τον Άσαντ», αναφέρεται στα γεγονότα που συμβαίνουν στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, όταν ο λαός ξεσηκώθηκε ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Χαρακτηρίζει τον Ερντογάν χειρότερο από τον Άσαντ μετά τις βίαιες απόπειρες να διαλύσει τις διαδηλώσεις,

χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού ακόμα και πραγματικές σφαίρες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΑΚΠ είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει πολιτικά η Τουρκία. Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι φυσικό ο Ταλάτ να μην κάνει κριτική εναντίον του Ερντογάν αφού στηρίζεται από αυτόν.

Με τίτλο «Οργή που δεν κοπάζει», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο της στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, όταν την Παρασκευή ομάδα περιβαλλοντιστών ξεκίνησε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση του κράτους να κόψει τα δέντρα στο πάρκο Γκεζί με σκοπό την κατασκευή εμπορικού κέντρου, η οποία εξελίχθηκε σε διαδηλώσεις σε όλη τη Τουρκία, όπου ο τουρκικός λαός εδώ και 3 μέρες ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ερντογάν. Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια βίας κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία, η οποία δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και αληθινές σφαίρες. Επίσης αναφέρει τις δηλώσεις του Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές τραμπούκους και υποστήριξε ότι στο Τάξιμ θα φτιάξουν τζαμί.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «Ένα χωριό χάθηκε», αναφέρει ότι εξαιτίας των λυμάτων από την μονάδα επεξεργασίας νερού στη Μια Μηλιά, οι κάτοικοι των χωριών Καλοψίδα, Αχερίτου και Κιομουρτζού δεν αντέχουν πλέον την δυσοσμία και τα κουνούπια, αναφέροντας επίσης ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να επιλυθεί εδώ και μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίστηκαν σε όλη την Τουρκία. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα θα εξεταστεί η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Έρογλου.

Με τίτλο «Καζάνι που βράζει η Τουρκία», η εφημερίδα «Κίπρις» αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Άγκυρα και τα Άδανα, με τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους και να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ερντογάν. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Αμερική, η Αγγλία και η ΕΕ έχουν αυξήσει τις πρωτοβουλίες για την επιστροφή του Βαρωσίου στους Ελληνοκύπριους, με τελευταία την δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ, επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο οποίος πρότεινε όπως η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου γίνει με αντάλλαγμα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου σε ξένα αεροπλάνα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» με τίτλο «Δεν πέφτει η πίεση», αναφέρεται στα γεγονότα στην Τουρκία και γράφει ότι μετά την ομιλία του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε μερικούς τραμπούκους, θα κατασκευάσουμε το τζαμί στο Τάξιμ, η ένταση που υπήρχε αυξήθηκε ακόμα πιο πολύ. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι ένα από τα θύματα βίας της αστυνομίας στην Τουρκία στα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι και η Τουρκοκύπρια Χιούλια Εφετούρκ η οποία σπουδάζει στην Άγκυρα, και είχε κτυπηθεί άγρια από την αστυνομία. Οι συγγενείς της αναφέρουν ότι είναι καλά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «διευθυντής» της «διοίκησης ιδρυμάτων» Ιμπραχίμ Μπεντέρ κατηγορείται ότι λόγω του ότι είχε διοριστεί ως «διευθυντής» από τον ίδιο τον Ερντογάν, θεώρησε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ιδρύματα για άλλους σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα