Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/6/2013

10:29 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέες στολές της «αστυνομίας» που θα προέλθουν από την Τουρκία, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στα κατεχόμενα, το πρόβλημα νερού στην κατεχόμενη Καρπασία και η μη κατασκευή της αποβάθρας φόρτωσης πετρελαίου στα Γαστριά απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στις πολιτικές «προεκλογικές» εξελίξεις, στην επιδημία της ψευδοπανώλης κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Στολές της ΤΔ στην αστυνομία της ΤΔΒΚ», γράφει ότι το ΑΚΡ, που θέλει να αλλάξει την «αστυνομία»

στα κατεχόμενα, ξεκίνησε από τις στολές. Οι νέες στολές, αναφέρει, θα παρουσιαστούν απόψε στους κήπους της «γενικής διεύθυνσης αστυνομίας», σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια η «αστυνομία» των Τ/κ φορούσε τις ίδιες στολές με την ε/κ αστυνομία και με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει την «τουρκική ταυτότητα». Αλλού αναφέρεται στο άρθρο του Εμρέ Ουσλού της τουρκικής εφημερίδας Ταράφ, ο οποίος έγραψε για παιχνίδια της ΜΙΤ στην Κύπρο και για σχέδιο πίσω από τους ισχυρισμούς για χρηματισμό στα κατεχόμενα με στόχο τον Ντερβίς Έρογλου. Μια επιχείρηση, όπως γράφει, που αποδίδεται στον αντιπρόσωπο της ΜΙΤ στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, Εντέρ Ονκόλ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας στα κατεχόμενα και τη μεταφορά του στην Αγκαστίνα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Σε κίνδυνο η νεολαία της χώρας», αναφέρεται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ στα κατεχόμενα από νέους ανθρώπους και γράφει ότι το 27% των φυλακισμένων εκτίουν ποινή για χρήση ουσιών. Αλλού γράφει πως ο «διευθυντής» των «κτηνιατρικών υπηρεσιών», Χουσεϊν Αταμπέν δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα πτηνά που έχουν προσβληθεί από την ψευδοπανώλη στις ελεύθερες περιοχές έχουν θανατωθεί και δεν είναι μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ένα κοινό πρόγραμμα των «πανεπιστημίων» Κερύνειας και Εγγύς Ανατολής για τους ιούς στο διαφορετικό θαλάσσιο οικοσύστημα, γράφοντας πως αυτό προχωρά με στόχο να γίνει τράπεζα δεδομένων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Προς πτώχευση», γράφει ότι η αγορά αυτοκινήτων αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στα κατεχόμενα, τόσο για τα καινούργια, όσο και για τα μεταχειρισμένα και πως οι τιμές τους είναι υπερτιμημένες, γι’ αυτό πολλά μένουν στους εισαγωγείς που επωμίζονται τα έξοδα συντήρησης, ενώ δεν μπορούν. Αλλού γράφει ότι στον Άγιο Σέργιο σημειώθηκε χθες ατύχημα με τουλάχιστον ένα άτομο να έχει τραυματισθεί σοβαρά από τη μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η δήλωση του ΓΓ του ΚΕΕ πως ο Έρογλου συνεργάζεται πλέον με το ΔΚ του Σερντάρ Ντενκτάς και η ιδιότητα του μέλους του ΚΕΕ θα εξετασθεί, έπεσε σαν βόμβα στα πολιτικά πράγματα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Λύθηκε το πρόβλημα νερού στην Καρπασία», γράφει ότι το θέμα της αφαλάτωσης νερού από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Tahal, στο οποίο η εφημερίδα είχε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, λύθηκε αφού η «κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ πλήρωσε την εν λόγω εταιρεία και το νερό άρχισε να κυλά προς τη Βοκολίδα και τα χωριά της περιοχής. Αλλού γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» πήρε μια σημαντική απόφαση, να μην δίδονται πλέον προς ενοικίαση κρατικά οικόπεδα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι UNDP – PFF έκαναν αποδεκτή την πρόταση για την Καρπασία και αρχίζει μια πρωτοβουλία για την προστασία της περιβαλλοντιστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Όχι σε άδεια για αποβάθρα φόρτωσης πετρελαίου», γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» σταμάτησε το έργο αυτό που η προηγούμενη «κυβέρνηση» επέμενε να κάνει στα κατεχόμενα Γαστριά, αλλά είχε έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία με την Σιμπέλ Σιμπέρ να δηλώνει ότι «δεν θα μολύνουμε τις ακτές μας». Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες το 22ο μνημόσυνο του πρώην ΓΓ του ΡΤΚ, Νατζί Ταλάτ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού τουρισμού» στο κανάλι SIM, ο οποίος είπε πως μόνο πέρυσι για τη συμμετοχή σε εκθέσεις, την κατασκευή περιπτέρων και για διαφημίσεις το «υπουργείο» είχε δώσει 613.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα