Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 21/11/2013

11:02 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή διαμαρτυρία για την αύξηση τιμής του ρεύματος και η πρώτη διαφωνία στην «κυβέρνηση» για την τύχη των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν λόγω των εκλογών στο ΚΕΕ, είναι τα κοινά θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων που εξακολουθούν να κρατούν στην επικαιρότητα τις συνέπειες από τις αυξήσεις. Αναφορά γίνεται και στο Κυπριακό μέσω των δηλώσεων Νταβούτογλου και Έρογλου. Ανησυχία εκφράζεται και για την άνοδο της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων

έναντι της τουρκικής λίρας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Και το δικαστήριο είπε ότι δεν είναι κοπριά, αλλά χώμα» αναφέρεται σε εκδίκαση υπόθεσης που θεωρεί ότι δικαιώνει την εφημερίδα, καθώς η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας επικύρωσε πως η εταιρεία Βιοχημική γεωργία και Χημική βιομηχανία Ltd δεν πωλούσε κοπριά, αλλά χώμα και δεν ήταν νόμιμη εταιρεία. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» εμπόδισε χθες τους διαμαρτυρόμενους συντεχνιακούς και άλλους, να επιδώσουν υπόμνημα στην τουρκική «πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Είχε προηγηθεί παρόμοια εκδήλωση μπροστά από το «πρωθυπουργικό» γραφείο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ ανέφερε ότι θα πάρει το θέμα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στο «ανώτατο δικαστήριο».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Αποτρέψαμε το δράμα» αναφέρεται σε δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου χθες ότι εάν δεν γινόταν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, η «χώρα» θα έπεφτε στο σκοτάδι και πήραν την απόφαση για να αποτρέψουν αυτή την τραγωδία. Αυτή η δήλωση, προστίθεται, ήταν η αντίδραση του Γιοργκαντζίογλου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της συντεχνιακής πλατφόρμας για την αύξηση, έξω από το γραφείο του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι δεν το λέει η καρδιά του να διώξουν 363 άτομα από το «δημόσιο» (συμβασιούχοι των οποίων τα συμβόλαια λήγουν τέλος του χρόνου), όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο «πρωθυπουργός» Γιοργκαντζίογλου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Το πρώτο ρήγμα» αναφέρει ότι μεταξύ των «συγκυβερνώντων» ΡΤΚ και ΔΚ σημειώθηκε η πρώτη διαφωνία που αφορά τα άτομα που είχαν προσληφθεί στο «δημόσιο» κατά το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ, με το μεγαλύτερο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να θέλει αυτοί να σταματήσουν από τη δουλειά και το μικρότερο Δημοκρατικό Κόμμα να θέλει να συνεχίσουν. Αλλού γράφει ότι αύξηση, εκτός από τις κιλοβατώρες, σημειώθηκε και στη σταθερή χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στο φωτισμό των δρόμων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφέθηκε «μόνος» και σημειώνει την αντίδραση της οικογένειας του εκλιπόντος που ενώ πέθανε πριν 22 μήνες ακόμη δεν έχει γίνει το μνημείο στο σημείο της ταφής του.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις» γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Χέιγκ και το Κυπριακό και μάλιστα χαρακτήρισε σημαντικό συνεργάτη στο Κυπριακό την Αγγλία. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες και οργανώσεις που διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση της τιμής του ρεύματος στο «πρωθυπουργικό» γραφείο, στην τουρκική «πρεσβεία» εμποδίστηκαν από την «αστυνομία», η οποία δεν τους άφησε να τοποθετήσουν στην είσοδο μαύρο στεφάνι ούτε και να επιδώσουν σχετικό υπόμνημα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως όσο οι Ε/κ απορρίπτουν έγγραφα τόσο ριζώνει το ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σε σταδιακή αύξηση οι συναλλαγματικές ισοτιμίες» αναφέρεται στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας από τον περασμένο Ιούνιο έναντι της στερλίνας, του δολαρίου και του ευρώ που σημειώνει σταδιακή άνοδο και στις 20 Νοεμβρίου μια στερλίνα ήταν ίση με 3,257 ΤΛ, ένα δολάριο με 2,020 ΤΛ και ένα ευρώ με 2,729 ΤΛ. Αυτό, γράφει, φοβίζει όσους έχουν οφειλές σε συνάλλαγμα και προκαλεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα σταθερά τηλέφωνα θα είναι πλέον δωρεάν από το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί. Αλλού γράφει ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα επέδωσε χθες υπόμνημα στην «κυβέρνηση» για την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα