Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 16/10/2013

10:39 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή πρώτη ημέρα του μπαϊραμιού είναι το κοινό θέμα των τ/κ εφημερίδων, καθώς η Γιορτή των Θυσιών θα διαρκέσει φέτος 6 ημέρες. Ακολουθεί το Κυπριακό με αφορμή την κρίση, όπως γράφεται, στη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος αλλά και τη συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Κίπρις.

Άλλα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, όπως το θύμα ενός ακόμη τροχαίου στα κατεχόμενα, απασχολεί τις τέσσερις τ/κ εφημερίδες. Σημειώνεται ότι πολλές εφημερίδες σήμερα δεν κυκλοφόρησαν λόγω της Εορτής των Θυσιών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εορταστικός ενθουσιασμός»,

αναφέρεται στη χθεσινή πρώτη ημέρα της Εορτής των Θυσιών και δημοσιεύει φωτογραφίες από το χώρο που στήθηκε για παιχνίδια και διασκέδαση στην «έκθεση Λευκωσίας», αλλά και αλλού. Αλλού γράφει ότι ο 77χρονος Κεμάλ Χιούρ ξήλωσε το γκαράζ αυτοκινήτου του γείτονά του που το είχε στήσει παράνομα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χτες το Μπουγιούκ Χαν στην κατεχόμενη Λευκωσία ήταν κλειστό και πολλοί τουρίστες που ήθελαν να το επισκεφθούν γυρνούσαν πίσω όταν αντίκριζαν τις κλειστές πόρτες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το όνομα της κρίσης είναι Ντάουνερ!», αναδημοσιεύοντας τον ε/κ Τύπο, γράφει ότι η κρίση που έχει προκύψει στην κατάρτιση του κοινού ανακοινωθέντος για την πρώτη συνάντηση των ηγετών προέκυψε λόγω μιας φράσης που πρότεινε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ που αφορά ότι η αρμοδιότητα στο ομοσπονδιακό κράτος θα προέρχεται από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. Αλλού γράφει για ακόμη ένα θύμα της ασφάλτου, τον 34χρονο Βολκάν Ερόλ ο οποίος πάλευε για να παραμείνει στη ζωή εδώ και 10 μέρες, αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του χτες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πολλά μαντριά γύρω από την κατεχόμενη Λευκωσία, λόγω των σφαγείων για τη γιορτή των Θυσιών, μετατράπηκαν σε λίμνες αίματος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η Τουρκία δεν είναι εντελώς κλειστή στην πρόταση για τα Βαρώσια», γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Ερτζιάν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πακέτο για την επιστροφή των Βαρωσίων. Αλλού γράφει ότι πολλά παιδιά γλέντησαν χτες στο λούνα παρκ που στήθηκε στο χώρο της «έκθεσης Λευκωσίας» για το μπαϊράμι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό και παραπέμπει σε σχετικές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ας συζητήσουμε τι κάναμε», αναφέρεται σε δηλώσεις του «βουλευτή» του ΡΤΚ Λευκωσίας, Τουφάν Ερχιουμάν ο οποίος αντέδρασε στους καβγάδες για συνηθισμένα πράγματα που ξέσπασαν και πάλι, προτείνοντας να συζητήσουν όχι για το ποιος με ποιους καβγάδισε, αλλά τι κάναμε. Αλλού γράφει για οπλαρχηγία και αναφέρεται στον καβγά που ξέσπασε μεταξύ δύο ομάδων Πακιστανών στη μέση του δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου, όπου ένας άνθρωπος ξυλοκοπήθηκε και απειλήθηκε η ζωή του. Οι δράστες, αναφέρεται, τέθηκαν υπό 3ημερη κράτηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βολκάν Ερόλ υπέκυψε χθες στα τραύματά του από το οδικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη στις 3 Οκτωβρίου στον κατεχόμενο Καραβά.

*Η εφημερίδα “Αφρίκα” δεν παραλήφθηκε από το ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα