Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 15/11/2013

10:49 15/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επίσκεψη του Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα με αφορμή τους εορτασμούς για την 30η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι δηλώσεις αλλά και τα θέματα που θα συζητήσει, όπως και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στο νέο θύμα της ασφάλτου, έναν 29χρονο, στις δηλώσεις του «υπουργού» περιβάλλοντος για κλείσιμο λατομείων, στην βοήθεια προς τους εσπεριδοκαλλιεργητές, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ορίστε ο λογαριασμός» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στο

θέμα της αύξησης της τιμής του ρεύματος και δημοσιοποιεί λίστα με τα οφειλόμενα θεσμών στην «αρχή ηλεκτρισμού», όπως την διένειμε χθες η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων KTÖS. Έχει επίσης την φωτογραφία ενός γαϊδάρου (χρησιμοποιεί τη φωτογραφία του συγκεκριμένου ζώου η Αφρίκα αρκετά συχνά) που δεν μπορεί να καταλάβει την αναποφασιστικότητα των συντεχνιών και ζητεί από κάποιον που έχει καταλάβει να του εξηγήσει. Σημειώνει επίσης ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» θα πάρει συνολικά 525.147.605 ΤΛ, έχει συνολικό χρέος 345.983.593 ΤΛ, δηλαδή θα έχει ένα κέρδος 179.164.000

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Βήμα βήμα προς ιδιωτικοποίηση;» γράφει ότι ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι έφτασε στα κατεχόμενα με πολυπληθή τεχνοκρατική ομάδα, η οποία αναμένεται να εργαστεί πάνω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος σήμερα γίνεται 30 ετών και αναφέρεται στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ένα ακόμη θύμα της ασφάλτου τον 29χρονο Φετάχ Ατζού που έχασε τη ζωή του χθες βράδυ σε δυστύχημα σε κυκλικό κόμβο στο δρόμο Αμμοχώστου – Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ελλείψεις νομικές και δικαιοσύνης στην ΤΔΒΚ» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου που έχει διατελέσει ο πιο μακροχρόνιος «πρωθυπουργός» στο ψευδοκράτος δήλωσε πως είναι αποτυχία πως στα 30 χρόνια από την ανακήρυξή του δεν μπόρεσαν να φέρουν σε πιο ενεργό σημείο την υπεροχή της δικαιοσύνης και των νόμων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μπεσίρ Αταλάι έκανε σχόλιο για τη λύση λέγονται πως η διαδικασία πάει προς το καλύτερο και τα ΗΕ, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του για την επίτευξη λύσης, αλλά – πρόσθεσε – «εάν αυτό δεν γίνει, η Τουρκία μπορεί να κάνει και άλλα βήματα». Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» περιβάλλοντος και φυσικών πόρων. Χαμίτ Μπακιρτζί δήλωσε πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 λατομεία και αριθμός από αυτά θα κλείσει.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Είμαστε αποφασισμένοι για λύση» αναφέρεται στις δηλώσεις Αταλάι και γράφει ότι στις επαφές του ιδίου και της ομάδας του θα συζητηθεί και το οικονομικό πρόγραμμα Τουρκίας – ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι η συντεχνιακή πλατφόρμα στα κατεχόμενα προειδοποίησε την «κυβέρνηση» να ακυρώσει την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλιώς η εργασιακή ειρήνη θα διαταραχθεί σοβαρά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο μήνυμά του για την επέτειο του ψευδοκράτους ο Ντερβίς Έρογλου απηύθυνε μήνυμα προς την ε/κ πλευρά να έρθει σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πιο φτηνοί από τον νότο, πιο ακριβοί από την Τουρκία!» γράφει ότι στα κατεχόμενα παράγεται ένα από τα πιο ακριβά ηλεκτρικά ρεύματα στην Ευρώπη, παρ’ όλα αυτά η «νότια» Κύπρος, όπως γράφει, είναι πιο ακριβή και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η μια κιλοβατώρα στοιχίζει 73 κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ, περίπου 0,30 περίπου σεντ) στις ελεύθερες περιοχές, 62 κουρούς (0,24 σεντ) στα κατεχόμενα και 37 (0,15 σεντ) στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι στο τραπέζι της επίσκεψη του Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι θα δοθούν 8 εκ ΤΛ (3,2 εκ ευρώ) στους εσπεριδοκαλλιεργητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα