Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 15/10/2013

10:41 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία ότι αν κάνει βήματα στο Κυπριακό είναι έτοιμος για λύση μέχρι τα Χριστούγεννα είναι το κύριο θέμα στις πέντε τ/κ εφημερίδες, οι τρεις εκ των οποίων τις έχουν πρωτοσέλιδο. Αλλα θέματα αφορούν τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στην «κυβέρνηση» ΡΤΚ – ΔΚ, στα εσωκομματικά το ΡΤΚ, την κίνηση στην αγορά χθες, παραμονή της Εορτής των Θυσιών που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει

6 ημέρες, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Μέχρι τα Χριστούγεννα» αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και γράφει ότι δήλωσε πως εάν η Τουρκία κάνει βήμα είναι έτοιμος για λύση στο Κυπριακό μέχρι τα Χριστούγεννα και με αυτόν τον τρόπο πέρασε ένα βήμα μπροστά από την τουρκική πλευρά που δηλώνει μέχρι τον Μάρτιο. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» ΡΤΚ – ΔΚ δεν μπόρεσε να δώσει ελπίδα, ενώ ο Ιζέτ Ιζτζιάν του κόμματος Ενωμένης Κύπρου υποστήριξε ότι δεν έχουν καμιά διαφορά από την «διακυβέρνηση» του ΚΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος, συνεργάτης πολλών εφημερίδων σε δικαστικά θέματα, Αμπάς Ελμάς συνελήφθηκε με 13 γραμμάρια ινδικής κάναβης και τέθηκε υπό κράτηση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Εορταστική ευφορία στην αγορά» γράφει ότι λόγω της Εορτής των Θυσιών μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε χθες, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, στα καταστήματα με τους ιδιοκτήτες να χαμογελούν και να δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Σε άλλο θέμα διερωτάται τι γίνεται στην Πύλα, υποστηρίζοντας ότι Ε/κ αστυνομικοί με πολιτικά ελέγχουν τις τσάντες Ε/κ που ψωνίζουν από τα παντοπωλεία Τ/κ στο χωριό, πράγμα που έχει εκληφθεί ως προσπάθεια να παρεμποδιστούν Ε/κ να ψωνίζουν από Τ/κ. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και ιδιαίτερα στην αναφορά του ότι η λύση είναι εφικτή και μέχρι τα Χριστούγεννα εάν η Τουρκία κάνει τα βήματα που πρέπει.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Καβγάς Καγιάλπ – Σογιέρ!» αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε το ΡΤΚ εσωτερικά για τα όσα συνέβηκαν στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου πριν τις «πρόωρες» εκλογές και όλα απολήγουν στο ίδιο γεγονός, την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών του κόμματος για την εκλογή τους. Αλλού γράφει ότι την παραμονή της Εορτής των Θυσιών χθες, πολλοί ήταν αυτοί που δεν ξέχασαν τους δικούς τους που έφυγαν από τη ζωή και τους επισκέφθηκαν στα νεκροταφεία, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι δύο συλληφθέντες για κλοπή αμνοεριφίων σε χωριά της Μεσαορίας, Χασάν και Τζεμάλ Γιεσίλμπας, θα περάσουν το μπαϊράμι στη φυλακή, αφού το «δικαστήριο» διέταξε την περεταίρω κράτησή τους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Κάντε βήμα, το λύνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα» αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι, όπως γράφει, απάντηση στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που θέλουν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάρτιο και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Αλλού αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως η λύση δεν είναι δύσκολη, επαναλαμβάνοντας τον στόχο για συμφωνία στο Κυπριακό που κλείνει το πεντηκοστό έτος στην ατζέντα των ΗΕ και ότι βρίσκονται σε συνεργασία και συναντίληψη με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η αγορά γέμισε χθες κόσμο που κατέβηκε για τα ψώνια του μπαϊραμιού, αλλά οι καταστηματάρχες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη» με τίτλο «Εάν η Τουρκία κάνει βήμα είμαι έτοιμος για λύση μέχρι τα Χριστούγεννα» αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη αναδημοσιεύοντας τον ε/κ Τύπο, γράφοντας για ανοικτή έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την τουρκική πλευρά. Αλλού γράφει ότι οι πληροφορίες πως στην αγορά διοχετεύτηκε μολυσμένο ψάρι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτέ διέψευσε ο «υπουργός» τροφίμων, Σενάρογλου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η εφημερίδα θα εκδίδεται καθ’ όλες τις ημέρες του μπαϊραμιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα