Έκθεση Χειροποίητων Κοσμημάτων 23 – 27 Οκτωβρίου 2013

10:13 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΈΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

23 – 27 Οκτωβρίου 2013

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 7.00μμ θα εγκαινιασθεί στη Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα στην Αρχ. Κυπριανού 53 στο Στρόβολο-Λευκωσία έκθεση χειροποίητων Κοσμημάτων. Κοσμήματα από μαργαριτάρια, ημιπολύτιμους λίθους, ασήμι και χαλκό. Τα κοσμήματα αυτά είναι φτιαγμένα από κορυφαίους Ιταλούς σχεδιαστές. Μιλήσαμε με τη Λιουντμίλα Μπουντάνοβα, ιδιοκτήτρια αυτής της συλλογής.

Συνέντευξη της Λιουντμίλα Μπουντάνοβα

Λιουντμίλα, τι κάνει τα κοσμήματα αυτά τόσο ανεπανάληπτα;

Η μοναδικότητα βρίσκεται

πρωταρχικά στα ίδια τα κοσμήματα. Πιστεύω πως οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από τη μεσογειακή γυναίκα – κομψή, στυλάτη, με αυτοπεποίθηση, κάποια που θα μπορούσε να φοράει τα κοσμήματα αυτά ολόχρονα πάνω σε μαυρισμένο δέρμα, συνδυάζοντας τα με φανταχτερά ρούχα. Λέω «γυναίκα με αυτοπεποίθηση» διότι τα σχέδια των κοσμημάτων αυτών είναι αρκετά τολμηρά και ασυνήθιστα: μακριά κολιέ από μεγάλα μαργαριτάρια ή λίθους σε ευρύ φάσμα χρωμάτων και κοπής με μενταγιόν και κρίκους από ασήμι, μαργαριτάρια μπαρόκ σε άσπρο, γκρι ή ροζ χρώμα. Μεγάλα δακτυλίδια σε σχήμα λουλουδιών, φιδιών ή διακοσμημένα με πετράδια, σταγόνες μαργαριταριών σε λιλά χρώμα πάνω σε μακριές και λεπτές καδένες με μεγάλο τόξο όπως στα παλαιά χρόνια. Απλά δεν γίνεται να μην προσέξετε μία γυναίκα η οποία φοράει τα κοσμήματα αυτά. Επίσης πιστεύω, πως δημιουργήθηκαν για τις γυναίκες οι οποίες γνωρίζουν την αξία τους, αγαπάνε τον εαυτό τους, έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Το καθένα από τα κοσμήματα αυτά είναι ένα έργο τέχνης. Δεν περιγράφονται με λόγια, πρέπει απλά να τα δείτε!

Και τι λίθοι χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή τους;

Εκτός από τους ευρέως γνωστούς λίθους όπως τον αχάτη, τον αμέθυστο, το τυρκουάζ, το λάπις λάζουλι, την ακουαμαρίνα, τον λαβραδορίτη και πολλούς άλλους, οι Ιταλοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν και καινούριους λίθους, λίθους του 21-ου αιώνα όπως τους ονομάζουν. Για παράδειγμα το ρουτίλιο είναι ένας λίθος γκρίζου ή κίτρινου χρώματος και το χαρακτηριστικό του είναι οι λεπτές και μακριές «βελόνες» οι οποίες φαίνονται μέσα στο κρύσταλλο, «τα μαλλιά της Αφροδίτης» όπως χαρακτηριστικά τις ονομάζουν. Ακόμη, συχνά χρησιμοποιούνται και τα μαργαριτάρια μπαρόκ, τα οποία είναι τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια από τις θάλασσες της Αυστραλίας και έχουν ακανόνιστο σχήμα. Οι Ιταλοί σχεδιαστές εκτίμησαν την ομορφιά αυτών των πρώτων υλών και άρχισαν να τις χρησιμοποιούν στην κατασκευή κοσμημάτων. Παλιά όμως, αξία είχαν αποκλειστικά τα μαργαριτάρια με τέλειο σχήμα.

Από πάντοτε οι άνθρωποι πίστευαν πως οι λίθοι έχουν μαγικές ιδιότητες. Εσείς τι πιστεύετε γι’αυτό;

Είμαι απόλυτα σίγουρη πως είναι αλήθεια. Αν και δεν ασχολούμαι με τον εσωτερισμό και τη μαγεία, καθημερινά πείθομαι όλο και περισσότερο πως αληθεύει. Για μένα η μαγεία των κοσμημάτων βρίσκεται στο γεγονός πως οι γυναίκες οι οποίες τα φορούν αλλάζουν μπροστά στα μάτια σας! Οι φυσικοί λίθοι και τα μαργαριτάρια φωτίζουν το δέρμα και το βλέμμα. Μας κάνουν κομπλιμέντα και αυτό με τη σειρά του μας κάνει να αποκτάμε αυτοπεποίθηση, σαν γυναίκες να νοιώθουμε επιθυμητές και επιτυχημένες!

Αλλά φυσικά, από πάρα πολύ παλιά οι μάγοι και οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τους λίθους για θεραπευτικούς σκοπούς και πιστεύουν στις μαγικές τους ικανότητες.

Για παράδειγμα, τα μαργαριτάρια είναι σύμβολο μακροζωίας και πετυχημένου γάμου, δυναμώνει τις ενέργειες της γυναίκας και ενισχύει το νευρικό σύστημα.

Ή ο πυρίτης – ο λίθος της υγείας. Θεωρείται πως εναρμονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας, και σε φυσικό και σε νοητικό επίπεδο, βοηθάει στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και ψυχικής ισορροπίας. Ο αχάτης είσαι σύμβολο της υγείας και μακροζωίας. Η ακουμαρίνα είναι σύμβολο θάρρους, τόλμης και σοφίας. Προστατεύει τη συζυγική ευτυχία και φέρνει την ευημερία στη ζωή.

Επιστρέφουμε στη μόδα. Στη σημερινή εποχή η ζήτηση στα κοσμήματα από φυσικές πέτρες παρουσιάζει αλματώδη αύξηση, σε τι οφείλεται αυτό;

Η αύξηση είναι πράγματι αλματώδης! Στις εκθέσεις κοσμημάτων στην Ιταλία το γεγονός αυτό φαίνεται πάρα πολύ καθαρά. Παρόλο που εξακολουθούν να παρουσιάζονται φανταχτερά κοσμήματα από πλαστικό ή άλλα συνθετικά υλικά, τα οποία ταιριάζουν πάρα πολύ με την εικόνα της γυναίκας – Μπάρμπι, η τάση αυτή φαίνεται να στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χρησιμοποιούνται ευρέως τα φυσικά υλικά, ημιπολύτιμοι λίθοι, μαργαριτάρια, κοράλλια. Την τάση αυτή υιοθέτησαν διάσημες fashionistas, τηλεπαρουσιάστριες, ηθοποιοί. Υπογραμμίζουν την ατομικότητά τους φορώντας στιλάτα κολιέ, μεγάλα δακτυλίδια και σκουλαρίκια από ημιπολύτιμους λίθους. Η Μισέλ Ομπάμα εμφανίστηκε σε μία επίσημη δεξίωση φορώντας κολιέ με πολλές σειρές από μαργαριτάρια μπαρόκ και προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στην παγκόσμια κοινότητα μόδας!

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 23 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2013.

Πληροφορίες:

Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα

Τηλέφωνο 22496398

Email. [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα