Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 12/12/2013

10:50 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή κακοκαιρία και οι επιπτώσεις της και οι δηλώσεις για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το αυτοκίνητο του πυρπολήθηκε», αναφέρει ότι τις πρωινές ώρες χθες πυρπολήθηκε το αυτοκίνητο του πρώην προέδρου της λεγόμενης Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Τουντζέρ Αρίφογλου. Σε άλλο θέμα κάνει μνεία στον ένα χρόνο από το θάνατο του Τ/κ συγγραφέα, δημοσιογράφο

και συνδικαλιστή Αρίφ Χότζα, γνωστού για τον αγώνα του για την επανένωση του νησιού. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS),Αχμέτ Καπτάν, δήλωσε ότι οι «δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα δεχθούν την έγκριση πρότασης νόμου για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα» και για αυτό το σκοπό την ερχόμενη Δευτέρα κατεβαίνουν σε απεργία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τρομακτική καταιγίδα», αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στη χθεσινή κακοκαιρία και γράφει ότι κατέστρεψε στέγες σπιτιών, έριξε γιγαντιαίες πινακίδες και προκάλεσε βλάβες στην παροχή ηλεκτρισμού και τηλεφωνικής επικοινωνίας. Επίσης γράφει ότι το ύψος των κυμάτων στο λιμάνι της Κερύνειας έφτασε τα τέσσερα μέτρα. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Αμπντουλλάχ Κορκμαζχαν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει το συντομότερο να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό με στόχο μια ομοσπονδιακή Κύπρο.

Η εφημερίδα Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Παρέλυσε η ζωή», αναφέρεται επίσης στις επιπτώσεις της χθεσινής κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επιτάχυνε τη διαμεσολαβητική προσπάθεια ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο την επίτευξη του κοινού ανακοινωθέντος πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αλλού γράφει ότι οι χθεσινές βροχές παρέσυραν στους δρόμους της Λευκωσίας τα σκουπίδια που αφέθηκαν παντού λόγω της επ’ αόριστον μείωσης των ωρών εργασίας των εργαζομένων του «δήμου».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μαύρος Χειμώνας», αναφέρεται επίσης στις καταστροφικές συνέπειες της χθεσινής κακοκαιρίας και το γεγονός ότι σήμερα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω του συνεχιζόμενου κρύου. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Αγγλίας, συζήτησε το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί, σε ομιλία του στην Συνάντηση της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κερύνεια, είπε ότι η τ/κ πλευρά δέχεται τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας με δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς ενώ υποστήριξε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κρίση καταστατικού στο Δημοκρατικό Κόμμα –Εθνικές Δυνάμεις», γράφει ότι όλα τα όργανα του κόμματος αντέδρασαν στο γεγονός ότι σήμερα συνέρχονται με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου καταστατικού το οποίο ετοιμάστηκε χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα μείνουν κλειστά. Αλλού γράφει ότι σήμερα είναι η επέτειος της πρώτης κυκλοφορίας της εφημερίδας, η οποία είναι μια από τις πιο παλιές τ/κ εφημερίδες και κάνει μια περιληπτική αναφορά στο ιστορικό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα