Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 10/5/2013

10:50 10/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέες φυλακές που θα κτιστούν στα κατεχόμενα, η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι ζημιές από τις χθεσινές βροχοπτώσεις είναι τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «21 χρόνια φυλάκισης στο Φελέκ», γράφει ότι ο Ισμέτ Φελέκ ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία για κατοχή 142 κιλών ηρωίνης, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Φελέκ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα κατεχόμενα και δεν είναι σίγουρο πότε θα παραδοθεί στις τουρκικές Αρχές. Αλλού αναφέρει ότι ο «υπουργός εσωτερικών»

βρίσκεται στην Τουρκία για να συζητήσει το θέμα των νέων φυλακών που θα κτιστούν στα κατεχόμενα, ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο κατά πόσο οι φυλακές θα είναι τύπου Φ (φυλακές υψίστης ασφαλείας). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ τα έσοδα του «δήμου» Λευκωσίας φτάνουν τα 33 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 15 εκατομμύρια Ευρώ), οι μισθοί του προσωπικού του «δήμου» φτάνουν τα 56 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 25 εκατομμύρια Ευρώ).

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στάσιμος ο κατασκευαστικός τομέας», γράφει ότι παρά την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε στον κατασκευαστικό τομέα μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004, σήμερα παρατηρείται σοβαρή ύφεση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλές περιοχές στα κατεχόμενα πλημμύρισαν λόγω των χθεσινών έντονων βροχοπτώσεων. Αλλού αναφέρει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» του έχει οδηγό την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι εργάζεται για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με πηχυαίο τίτλο «Το ζήτησε η ΑΚΣΑ, το έκανε η Κυπτέκ», γράφει ότι η τουρκική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, Aksa Enerji, ενώ έχει πληρώσει πρόστιμο 3.5 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 1 εκατομμύρια ΤΛ) λόγω του ότι δεν παρείχε το ποσοστό ηλεκτρισμού το οποίο είχε συμφωνηθεί, αυτή τη στιγμή ασκεί πιέσεις για να ανεβάσει το ποσοστό της εγγυημένης αγοράς ενέργειας. Αλλού γράφει ότι χθες η Λευκωσία έζησε ένα εφιάλτη λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νεαροί κάτοικοι του Δικώμου διαμαρτύρονται για τους σταθμούς βάσης για κινητή τηλεφωνεία που υπάρχουν στην περιοχή, λόγω του ψηλού κινδύνου πρόκλησης καρκίνου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η καλύτερη στιγμή», γράφει ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν δήλωσε ότι αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη περίοδος για να λυθεί το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Μπαν Κι-μούν δήλωσε ότι το συντομότερο που μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι το φθινόπωρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι δεν θα περιμένει να λύσει η «νότια» Κύπρος τα οικονομικά της προβλήματα για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, λέγοντας ότι και ο λαός έχασε πλέον την υπομονή του.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η βία μεγάλη, το νομοσχέδιο στην αναμονή», αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για την πρόληψη της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και παιδιών το οποίο ετοιμάστηκε πριν 2 μήνες από το «γενικό εισαγγελέα», δεν έχει ακόμη εξεταστεί από τη «βουλή» αφού το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία δεν έχει απαρτία. Αλλού αναφέρει ότι η ιστοσελίδα lemonCY.eu, η οποία χρηματοδοτείται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ξεκίνησε τη λειτουργία της υπό την αιγίδα της εφημερίδας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ενώ στις 22 Απριλίου το «υπουργικό συμβούλιο» είχε παραχωρήσει υπηκοότητα σε 16 εποίκους, στις 2 Μαΐου παραχώρησε υπηκοότητα σε ακόμα 10 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα