Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 10/10/2013

10:04 10/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι συντεχνίες δασκάλων και καθηγητών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ έξω από το «υπουργείο» οικονομικών και οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Εγώ για το γινάτι σας θα καθαρίζω αγγούρια», αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι συντεχνίες δασκάλων και καθηγητών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ έξω από το «υπουργείο» οικονομικών για το πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών και γράφει ότι ένας νέος αδιόριστος

καθηγητής κρέμασε το πτυχίο του πάνω σε ένα καροτσάκι με αγγούρια με το σύνθημα «Το αγγούρι του αδιόριστου καθηγητή». Αλλού γράφει ότι ο «δήμος» Λευκωσίας απέρριψε την πρόταση της εταιρείας «οικονομικά Τσιανγκάρ» (Çangar Finance) όσον αφορά στην αποπληρωμή του χρέους του «δήμου». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μπουλούτ Σαριντογάν καταδικάστηκε σε 3 χρόνια και 4 μήνες φυλάκισης για διακίνηση συνθετικής κάνναβης από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Υπάρχει ακόμα ευκαιρία για τον Εγκέ», γράφει ότι ο Ισμαήλ Εγκέ Ασιτάς, 10 μηνών, που διαγνώστηκε με σύνδρομο Apert, πρέπει να υποβληθεί σε τρεις εγχειρήσεις, οι οποίες κοστίζουν περίπου 12 χιλιάδες ευρώ η καθεμία, και για αυτό η οικογένειά του κάνει έκκληση για βοήθεια. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να ξεκινήσουν στις 4 Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο Άγκυρας ξεκίνησε μία έρευνα σχετικά με τη θρησκευτικότητα των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ραντεβού στις 4 Νοεμβρίου», γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μετά από συνάντηση που είχε με τον «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και ότι Αναστασιάδης και Έρογλου θα συναντηθούν στις 4 Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των συντεχνιών δασκάλων και καθηγητών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ, όπου κατηγόρησαν την «κυβέρνηση» ότι ενώ ισχυρίζεται ότι δεν έχει λεφτά για την παιδεία, δίνει τόσα λεφτά για τη λειτουργία των τζαμιών. Αλλού γράφει ότι στο κύριο δρόμο Μιας Μηλιάς, μικρό λεωφορείο το οποίο βρισκόταν σε κίνηση, ξαφνικά τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά δεν τραυματίστηκε ούτε ο οδηγός ούτε οι επιβάτες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας», προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι εάν επιδειχθεί ισχυρή πολιτική θέληση για λύση, τότε στην Κύπρο γεννιέται η ελπίδα για ειρήνη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΕΕ Χουσεϊν Οζγιούργκιουν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινή ατζέντα των κομμάτων της δεξιάς στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Νομικό όριο στον τόκο», αναφέρει ότι ad hoc «κοινοβουλευτική επιτροπή» που συστάθηκε για την αναθεώρηση ‘νόμων’, που περιλαμβάνονται στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα ετοιμάζει τρία «νομοσχέδια» για επιβολή οροφής στα επιτόκια. Αλλού αναφέρει ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕ ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας για διερεύνηση των εξόδων που είχε κάνει το κόμμα κατά την προεδρία του Ιρσέν Κιουτσιούκ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των συντεχνιών δασκάλων και καθηγητών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ, παραθέτοντας την φωτογραφία παιδιών τα οποία κρατούν πανό όπου αναγράφεται το σύνθημα «υπουργέ μου στείλε μας δασκάλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα