Επικρίσεις στη Βρετανία κατά της ΜΙ5 για την αδυναμία πρόληψης του χτυπήματος του Γούλιτς

15:22 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πληθαίνουν στη Βρετανία τα ερωτηματικά για την κρίση της υπηρεσίας πληροφοριών MI5 ως προς το μέγεθος της απειλής για τη δημόσια ασφάλεια που συνιστούσαν οι δράστες της τρομοκρατικής δολοφονίας στο Γούλιτς.

Ο Αμπού Νουσαϊμπάχ, παιδικός φίλος του δράστη Μάικλ Αντεμπολάτζο ισχυρίστηκε στην εκπομπή Newsnight του BBC ότι η ΜΙ5 είχε προσεγγίσει τον 28χρονο πριν από έξι μήνες με προσφορά θέσης εργασίας στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αντεμπολάτζο είχε αρνηθεί την προσφορά. Η Αστυνομία συνέλαβε τον Νουσαϊμπάχ στις εγκαταστάσεις του BBC μετά τη συνέντευξη, σε σχέση με τρομοκρατικά αδικήματα.

Ο Αντεμπολάτζο και ο 22χρονος συνεργός του Μάικλ Αντεμποβάλε εξακολουθούν να νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε ξεχωριστά νοσοκομεία του Λονδίνου. Οι γιατροί λένε πως η κατάστασή τους μετά τον τραυματισμό τους από πυρά αστυνομικών είναι σταθερή και ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ο Αμπού Νουσαϊμπάχ είπε στην εκπομπή του BBC πως ο φίλος του άλλαξε συμπεριφορά μετά από την προσωρινή κράτησή του από τις Αρχές ασφαλείας στην Κένυα πέρυσι. Ο 28χρονος είχε αφήσει να εννοηθεί πως είχε πέσει θύμα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην αφρικανική χώρα. Είχε αναφέρει επίσης ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών τον «ενοχλούσε» συνεχώς, αρχικά με ερωτήσεις για ανθρώπους που ο ίδιος έλεγε ότι δεν γνώριζε και στη συνέχεια με πρόταση συνεργασίας.

Ο ρόλος της MI5 και το τι γνώριζαν οι υπηρεσίες ασφαλείας για τους δράστες θα ερευνηθεί από κοινοβουλευτική επιτροπή υπό τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Ο Αντεμπολάτζο έχει αναγνωριστεί από περίοικους ως ο κήρυκας εξτρεμιστικών ισλαμιστικών μηνυμάτων στην περιοχή του Γούλιτς, ακόμα και λίγες ημέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα. Εξάλλου, είχε εμποδιστεί από τις αρχές ασφαλείας να ταξιδέψει στη Σομαλία για να ενταχθεί στην ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ. Ο Αντεμποβάλε πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά από αντιδικία που είχε με τοπικές συμμορίες στο νότιο Λονδίνο, όπου στη συνέχεια άρχισε να μοιράζει φυλλάδια με ισλαμιστικά μηνύματα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη διαθρησκειακή οργάνωση αρωγής Faith Matters, οι επιθέσεις και οι απειλές κατά μουσουλμάνων και μουσουλμανικών στόχων έχουν πολλαπλασιαστεί από την Τετάρτη. Συνολικά η οργάνωση έχει λάβει περισσότερες από 150 σχετικές καταγγελίες. Οι αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον έξι υπόπτους μετά την ανάρτηση απειλητικών ή προσβλητικών μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση αρωγής Help for Heroes που στηρίζει νυν και πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων στη Βρετανία, φανέλα της οποίας φορούσε ο Λι Ρίγκμπι τη στιγμή της δολοφονίας του, ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη έχει γίνει απρόσμενος δέκτης της γενναιοδωρίας του κοινού που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στο θύμα. Συνολικά οι δωρεές έχουν φτάσει στις 600.000 λίρες. Επίσης, Βρετανοί νιγηριανής καταγωγής, όπως οι δράστες, πραγματοποίησαν πορεία στο Γούλιτς κρατώντας λουλούδια για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους και να καταδικάσουν την επίθεση.

Την Παρασκευή η οικογένεια του θύματος της βάρβαρης επίθεσης στο Γούλιτς απέτισε φόρο τιμής στον 26χρονο. Η σύζυγός του και μητέρα του δίχρονου γιου τους Ρεμπέκα ανέφερε ότι ενώ γνώριζε τους κινδύνους του επαγγέλματος του άνδρα της, πίστευε ότι ήταν ασφαλής στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα