Αντίδραση από Κυβέρνηση στη δήλωση Βαν Ρομπέι ζητά η ΕΔΕΚ

14:32 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση το Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε προκαλέσει την αντίδραση και τη συντεταγμένη απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ. Ρομπέι, με τις οποίες συνδέει τη λύση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο, και μάλιστα δηλώσεις οι οποίες

έγιναν εντός Τουρκίας, πρέπει να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία», είπε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το 45ο συνέδριο της ΕΤΥΚ.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «είναι καθήκον της Κυβέρνησης να δώσει με αυστηρότητα το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση μεταξύ των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού προβλήματος».

Και μάλιστα, ανέφερε ο κ. Ομήρου «όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τουρκία έχουν υποχρέωση, ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να υπενθυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2005 έχει εκδώσει αποφάσεις που συνδέουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού».

Ότι δηλαδή, εξήγησε, «η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, αυτό που λέμε άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα». Και το κυριότερο, είπε, «θα πρέπει να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, και όχι να διασυνδέουν το φυσικό αέριο, τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με τη λύση του Κυπριακού».

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη δήλωση», ανέφερε, «η οποία θα έπρεπε να είχε προκαλέσει τη αντίδραση και τη συντεταγμένη απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα