Επικρίσεις ΓΓ ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης για Κυπριακό και οικονομία

15:16 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σε σχέση με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι στήριξης των μακροχρόνια

ανέργων με τη συμμετοχή και του πλούτου και όχι μέσω των εργαζομένων.

Σε σχέση με το αδιέξοδο που παρατηρείται στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για έκδοση κοινής διακήρυξης για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως “δώσαμε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά επανανοίγοντας εμείς το θέμα της συμφωνημένης βάσης να θέσει ζητήματα στο τραπέζι τα οποία είναι εντελώς εκτός πλαισίων”.
Λέγοντας πως εάν θέση της τουρκικής πλευράς παραμείνει αυτή που είναι σήμερα, εκατόν χρόνια να συζητούμε δεν θα υπάρξει λύση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως “σίγουρα αυτή η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αποφευχθεί και θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

“Εκεί όμως θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε από τον ΟΗΕ όπως οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι είναι με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμούς, με βάση το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου”, συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Έρογλου δεν αποδεχόταν τις συμφωνίες Ταλάτ – Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε πως “είχαμε την ευκαιρία να τον στριμώξουμε επιμένοντας στη συμφωνημένη βάση, θα υποχρεώναμε τον ΟΗΕ να στηρίξει τις δικές μας θέσεις, διότι είναι κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και ο ίδιος ο Οργανισμός απαιτούσε να συνεχίσουμε με βάση αυτή τη συμφωνημένη βάση και η πλευρά που ευρισκόταν εν αδίκω και θα κατηγορείτο σήμερα θα ήταν η τουρκική πλευρά”.

“Για μας είαι μεγάλη υποκρισία από την πλευρά του κ. Έρογλου να προκαλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η συζήτηση να συνεχιστεί απ` εκεί που είχε σταματήσει”, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Τέλος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για το “τι θα γίνει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα και ποια είναι η εναλλακτική επιλογή που θα έχουμε μπροστά μας και σε ποιο η διεθνής κοινότητα θα απονέμει ευθύνες για τις εξελίξεις”.

Παράλληλα, άφησε αιχμές προς την Κυβέρνηση για το ποιος ενεθάρρυνε την Τρόικα να απαγορέψει μέσα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τη ρύθμιση του θέματος των δανειστικών επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Τρόικας κατά τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, όπου συζητήθηκε και το θέμα της ρύθμισης των επιτοκίων, με τους Τροϊκανούς, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίζουν πως αυτό ήταν θέμα των κυπριακών Αρχών, ζητώντας μόνο τη διεξαγωγή μιας μελέτης ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα σε ό,τι αφορά το δανεισμό από τις τράπεζες.

“Για να δούμε στην πορεία ότι αυτό το θέμα βρήκε τη θέση του στο τάχα επικαιροποιημένο μνημόνιο, δηλαδή να μην δικαιούμαστε να ρυθμίσουμε τα δανειστικά επιτόκια. Ποιου ήταν λοιπόν η σκέψη να γίνει αυτό αφού η Τρόικα στο αρχικό στάδιο είχε διαφορετική προσέγγιση;”, διερωτήθηκε.
“Πρέπει να μας λεχθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης. Ποιος είναι εκείνος που επηρέασε έτσι ώστε να εισαχθούν αυτές οι πιο αρνητικές πρόνοιες στο μνημόνιο. Θεωρούμε ότι οι κυβερνώντες υπηρετώντας τα ισχυρά συμφέροντα λειτουργούν ως Τροϊκανότεροι των Τροϊκανών”, κατέληξε.

Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή για περικοπή του 13ου μισθού για στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι θα πρέπει να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόπο για στήριξη των ομάδων αυτών είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και με τη συνεισφορά του πλούτου.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως αν η Βουλή ήθελε να αναλάβει μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία με πρόσκληση στις συνδικαλιστικές και στις εργοδοτικές οργανώσεις για συζήτηση του θέματος.

“Είναι και δική μας θέση και επιθυμία να στηριχθούν αυτοί οι συμπατριώτες μας. Δεν νοείται ότι θα έχουμε συμπατριώτες οι οποίοι τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν έχουν να φάνε και συμμεριζόμαστε κατά απόλυτο τρόπο αυτή την άποψη ότι πρέπει να στηριχθούν. Την ίδια στιγμή βέβαια εμείς λέμε ότι υπάρχουν τρόποι να στηριχθούν οι συμπατριώτες μας και θα πρέπει να δούμε πώς τους στηρίζουμε μέσα από τον προϋπολογισμό του κράτους”, είπε.
Λέγοντας ότι υπάρχουν περικοπές €120 εκατ. σε κοινωνικές παροχές με βάση τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στην Βουλή, ο κ. Κυπριανού παρατήρησε πως “εάν περιοριστούν αυτές οι περικοπές αντιλαμβάνεστε πόση μπορεί να είναι η βοήθεια σε αυτή τη μερίδα των συμπατριωτών μας”.

“Και λέμε ότι θα πρέπει να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι, όχι πάντοτε να βρίσκουμε την εύκολη λύση να καταφεύγουμε στους εργαζόμενους, οι οποίοι να συνεισφέρουν για να στηρίξουμε συμπατριώτες μας”, είπε, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και θα πρέπει να μελετηθούν. Υπάρχει ο κρατικός προϋπολογισμός από τον οποίο μπορεί να αντληθούν λεφτά, υπάρχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να κερδίζουν μέσα στις συνθήκες στις οποίες διέρχεται ο τόπος μας και πρέπει να έχουν τη δική τους συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση”.
“Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αποσπασματικές και έξω από τα καθορισμένα διαδικαστικά πλαίσια αποφάσεις”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα