Αναστέλλεται ο νόμος για τα αγώγιμα με αίτημα της Κυβέρνησης στη Βουλή

14:01 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση εισηγείται παράταση μέχρι το τέλος του 2014 της αναστολής στην εφαρμογή του νόμου για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων για να αποφευχθούν μαζικές αγωγές από τραπεζικά κυρίως ιδρύματα προς οφειλέτες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 17.000. Με προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προώθηση δύο νόμων για το διακανονισμό πιστωτών-οφειλετών ζητά την παράταση ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου στη διαδικασία διακανονισμού.

Τη θέση της Κυβέρνησης διατύπωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Νομικών, η οποία αυτεπάγγελτα εξέτασε το θέμα της παράτασης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών εξέφρασε τη θέση της Βουλής ότι θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα την παράταση αναστολής, ζητώντας ωστόσο να κατατεθεί ενώπιον της οδικός χάρτης για κατάθεση των δύο νομοθεσιών και για εφαρμογή της νομοθεσίας περί παραγραφής των αγώγιμων δικαιωμάτων.

Αρχικά η θέση των Βουλευτών ήταν να δοθεί παράταση στην αναστολή από 4 μέχρι 6 μήνες.

Ο κ. Νικολάου σε δήλωση μετά τη συνεδρία επανέλαβε ότι η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα σαφή νόμο για την παραγραφή τόσο ως προς την ερμηνεία, όσο και προς τη λειτουργία του.

Πρόσθεσε ότι οι προβληματισμοί που εγείρονται για την εφαρμογή του νόμου πρέπει να επιλυθούν ώστε να προστατεύονται από τη μια τα δικαιώματα της κάθε πλευράς και από την άλλη οι διαδικασίες να μην εξωθήσουν σε ακραίες καταστάσεις, όπως η καταχώρηση 17.000 -όπως έχουν υπολογιστεί- υποθέσεων στα Δικαστήρια.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε στη συνέχεια ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών την άποψη ότι η οποιαδήποτε παράταση δοθεί στην έναρξη της ισχύος του νόμου για την παραγραφή, να δίνει την ευκαιρία στην ολοκλήρωση της νομοτεχνικής επεξεργασίας δύο σημαντικών νομοσχεδίων.

Εξήγησε ότι το ένα νομοσχέδιο αφορά τον έφορο επίλυσης χρηματοπιστωτικών διαφορών και τη διαμεσολάβηση που θα πρέπει να γίνει αναφορικά με υφιστάμενα δάνεια ή πιστώσεις που έχουν συνάψει οι πολίτες να χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Θέλουμε να δώσουν την ευκαιρία τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις διαδικασίες και τις δυνατότητες που θα ρυθμιστούν με τους δύο αυτούς νόμους και να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά τρόπο που να μην εξωθηθούν τα πράγματα στην υποχρέωση καταχώρησης αγωγών που θα καταλήγουν σε καταστροφικές συνέπειες», είπε.

Η παράταση θα μπορούσε να είναι ενός έτους ώστε να δοθεί η δυνατότητα ψήφισης των δύο νομοσχεδίων σε νόμους και εφαρμογής τους, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προβούν σε διακανονισμό είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, είτε με εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους με άλλους τρόπους.

Ο κ. Νικολάου είπε πως τα δύο νομοσχέδια βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και θα είναι ενώπιον της Βουλής αρχές του 2014, ίσως και νωρίτερα.

Στην τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου είπε πως ενδεχομένως να χρειαστεί η τροποποίηση της νομοθεσίας κατά τρόπο που η αγωγή κατά οφειλετών να παγώνει όταν αρχίζει η διαδικασία διακανονισμού, μέχρι να αποδειχθεί ότι ο διακανονισμός δεν επέφερε αποτέλεσμα.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια άπτονται μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά πέραν αυτών υπάρχει η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως τα θέματα αυτά ρυθμιστούν κατά προτεραιότητα.

Εισάγοντας τη συζήτηση, ο κ. Σαμψών είπε ότι η παραχωρηθείσα παράταση στην εφαρμογή της παραγραφής λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι αναμένεται να απαντηθεί εάν οι διαδικασίες των νομοθετημάτων που προωθεί η Κυβέρνηση θα παγώνουν τις περιόδους παραγραφής των αγωγίμων δικαιωμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης παρατήρησε ότι στο νόμο περί παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων υπάρχουν αρκετές ασάφειες, που δημιουργούν επίσης τον κίνδυνο για μαζικές καταχωρήσεις αγωγών από τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, ενώ ασάφειες παρατηρούνται και σε σχέση με τη βάση της αγωγής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι υιοθετεί τη θέση πως υπάρχουν ζητήματα στο νόμο που χρήζουν διευκρίνισης, αλλά ανέφερε δεν πρέπει να ανοίξει όλο το ζήτημα της παραγραφής στη βάση απαράδεκτων ζητημάτων που εγείρονται. Ανέφερε επίσης ότι το ενδεχόμενο μαζικών αγωγών δεν πρέπει να αποτελεί εσαεί τροχοπέδη για εφαρμογή του νόμου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αφού παρατήρησε ότι είναι λογικό οι δικηγόροι να ζητούν αναστολές, πρόσθεσε πως φαίνεται να παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα που αφορούν τις επιπτώσεις με την έναρξη της παραγραφής, όπως να κατακλυστούν τα Δικαστήρια με χιλιάδες αγωγές.

Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση ότι στο νόμο υπάρχουν γκρίζα σημεία που χρήζουν περαιτέρω μελέτης, ανέφερε πως ίσως θα πρέπει να ακουστούν και οι θέσεις των δανειοληπτών και κατέληξε αναφέροντας ότι συνηγορεί υπέρ της παράτασης αναστολής στην εφαρμογή του νόμου.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τη νομοθεσία για τη διαμεσολάβηση θα λυθούν τα προβλήματα και όχι με την καταχώρηση αγωγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα