Επένδυση στην ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας, προτείνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την κρίση

17:21 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Η κρίση στην Κύπρο μας δίνει την ευκαιρία να χαράξουμε τη δική μας έξυπνη στρατηγική και να αξιοποιήσουμε τους διαρθρωτικούς πόρους όχι για να κτίσουμε άλλα τούβλα και τσιμέντα, άλλη άσφαλτο, αλλά για να επενδύσουμε στην ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και της παραγωγής γνώσης», είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Χάρης Χαραλάμπους τόνισε ότι οι μειωμένοι προϋπολογισμοί της τελευταίας διετίας δεν επηρέασαν τη δραστηριότητά του στη διδασκαλία και στην έρευνα.

Στην ομιλία του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ανέφερε ότι σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος, και για πολλά χρόνια, οι πλούσιοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων χρησιμοποιούνταν για έργα που χαρακτηρίζονται ως τούβλα και τσιμέντα, μερικά από τα οποία ήταν εντυπωσιακά, αλλά δεν αποτελούσαν έργα μακράς πνοής γιατί δεν δημιουργούσαν ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. «Η λέξη κλειδί σήμερα είναι η έξυπνη εξειδίκευση, δηλαδή η χάραξη συγκεκριμένης συνολικής στρατηγικής που δίνει έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», είπε, σημειώνοντας πως η κρίση στην Κύπρο μας δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους διαρθρωτικούς πόρους για επένδυση στη γνώση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου είπε ότι η επόμενη διετία δεν θα είναι εύκολη λόγω κρίσης, «όμως θα πρέπει να υπερβούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες έτσι ώστε να προωθήσουμε την αποστολή του Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, να προωθήσουμε τους στόχους μας».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι απαραίτητο συστατικό για την κατάκτηση της γνώσης και την ανάπτυξη, είναι η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η κοινωνική δικτύωση σε ένα όμορφο περιβάλλον, είπε, σημειώνοντας πως οι αρχές του Πανεπιστημίου θέλουν να δημιουργήσουν την πόλη της γνώσης, το χώρο συνάντησης επιστημόνων, ερευνητών και φοιτητών.

«Ένα όμορφο περιβάλλον τονώνει την παραγωγική διάθεση και ενισχύει την εφευρετικότητα. Θέλουμε να κτίσουμε εκείνες τις υποδομές που εμπνέουν τον ερευνητή και τον επιστήμονα να ερευνήσουν, να εμπνέουν τους νέους ανθρώπους για μάθηση, γιατί γνωρίζουν καλά ότι η μόρφωση θέλει αρχοντιά», είπε, και συμπλήρωσε ότι σε αυτή τη προσπάθεια το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει τη συνεχή στήριξη της Πολιτείας.

Αναφερόμενος στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, είπε ότι είναι ο χώρος που από τον περασμένο Ιούλιο φιλοξενεί τις τελετές αποφοίτησης, δραστηριοποίησης των πανεπιστημιακών ομίλων, το κέντρο εστίασης και συνάθροισης των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Χάρης Χαραλάμπους, είπε ότι με τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων προστίθεται στα πεπραγμένα του Πανεπιστημίου ένα ακόμα έργο με προοπτική αιώνα. «Το μέγεθος, ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργικότητα και η επιλογή των δραστηριοτήτων που στεγάζει το καθιστούν ένα σπουδαίο έργο υποδομής, το οποίο θα στηρίξει μαζί με τα άλλα την ταχεία και δυναμική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου για πολλές δεκαετίες», είπε.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε στη συνέχεια πως παρά τα δύσκολα οικονομικά έτη 2012-2013, τους μειωμένους προϋπολογισμούς του Πανεπιστημίου, η δραστηριότητά του στη διδασκαλία, στην έρευνα, στα νέα πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, παρέμεινε αμείωτη, και η έλλειψη πόρων επηρέασε μόνο το ρυθμό κτηριακής ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης.

«Προσδοκούμε και εργαζόμαστε να αναπληρώσουμε τη μείωση του προϋπολογισμού με ίδια έσοδα και δωρεές ακόμα και για μετά που το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στη στήριξη των αναγκών του Πανεπιστημίου», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΔΣ μίλησε για την ανάγκη να επανεξεταστεί ο Περί Πανεπιστημίου Νόμος για να επέλθουν μερικές αλλαγές, ώστε χωρίς να μετακινηθεί το κέντρο βάρους του ακαδημαϊκού ιδρύματος, «να εξασφαλίσουμε πληρέστερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διοίκηση, μέσα στην οποία να τονίζεται ο ρόλος του κράτους ως ο ιδιοκτήτης του Πανεπιστημίου».

Πρόσθεσε, πως το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου θα πρέπει στο μέλλον να χειρίζεται τα θέματα που του αναθέτει ο Νόμος πάνω σε επαγγελματική, πλήρους απασχόλησης βάση. «Η καθιέρωση ενός τέτοιου επαγγελματικού management (διαχείριση) θα συμβάλει τα μέγιστα στη μελλοντική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου», είπε.

Το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, αποτελούμενο από 7 κτίρια και την πλατεία, περιλαμβάνει χώρους επισιτισμού, εμπορικό κέντρο και κέντρο υγείας, λέσχη προσωπικού, το φοιτητικό ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου UCY Voice, αίθουσες παιγνιδιών, ψυχαγωγίας, σεμιναρίων και συνεδριάσεων, ενώ στο Κέντρο λειτουργεί το νηπιαγωγείο και ο βρεφοκομικός σταθμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα