Σταθερός στις αρχές του για το Κυπριακό να παραμείνει ο ΠτΔ, λέει ο Γ. Λιλλήκας

17:21 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε την Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «να παραμείνει σταθερός και να επιμείνει στην προϋπόθεση και στην Αρχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας» για την επανέναρξη νέου γύρου συνομιλιών.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει θέσει κάποιες βασικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις οι οποίες

θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως Αρχές μέσα στο Κοινό Ανακοινωθέν πριν από την επανέναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών».

«Εμείς συμφωνήσαμε με αυτές τις Αρχές και χαιρετίσαμε δημόσια την τοποθέτηση και τις προϋποθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες ήταν η λύση να αποτελεί δηλαδή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σημείωσε, ωστόσο πως «έχουμε διαπιστώσει στις δύο πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ενώ γίνονται αναφορές για τις προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται σε μόνο στην μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας «για κάποιο λόγο φαίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έπαψε να αναφέρεται στην δική του προϋπόθεση που ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πρόκειται για αβλεψία και για τυχαία παράλειψη», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «εάν δεν είναι παράλειψη και αβλεψία τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπαναχώρησε από την πιο βασική προϋπόθεση που ο ίδιος έθεσε για την επανέναρξη των συνομιλιών και σε τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει απόφαση να μπει στις συνομιλίες χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι που ο ίδιος είχε θέσει».

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός και να επιμένει στην προϋπόθεση και στην Αρχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σήμερα μετά από τις δηλώσεις των Έρογλου και Μπαγίς οι οποίοι μιλούν πλέον ξεκάθαρα για ένα κράτος που θα δημιουργηθεί από δύο άλλα προϋπάρχοντα συνιστώντα κράτη», είπε καταλήγοντας ο Γιώργος Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα