Επαφές Ά. Κυπριανού στην Ουκρανία

12:36 13/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά τις επαφές που πραγματοποίησε στην Ουκρανία με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας και Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος των περιφερειών της Ουκρανίας Νικόλα Αζάροφ.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επαφές του στην Ουκρανία, λέγοντας ότι συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Αζάροφ, με τον οποίο έχει υπογράψει σχετικό πρωτόκολλο

συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού «το πρωτόκολλο προνοεί ότι θα συνεργαστούμε σε επίπεδο επιστημονικό, τεχνοκρατικό, αλλά και πολιτικό στα ζητήματα τα οποία βέβαια συμφωνούμε με στόχο να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ δύο κομμάτων, αλλά και των δύο λαών, δηλαδή του λαού της Κύπρου και της Ουκρανίας, αλλά και στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό και στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων».

Σε ό,τι αφορά την περσινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπου είχε τελέσει και τα εγκαίνια της Κυπριακής Πρεσβείας, ο κ. Κυπριανού είπε πως «η Ουκρανία εκφράζει την πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίησή της από το γεγονός ότι έχει υπογράψει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέντε σημαντικότατες συμφωνίες οι οποίες θεωρούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών».

«Ο κ. Αζάροφ έχει εκφράσει τις ιδιαίτερες του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστόφια σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής βίζας, κάτι που διευκολύνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την κάθοδο τουριστών στην Κύπρο και αυτή τη στιγμή η Ουκρανία είναι μια από τις χώρες που αποστέλλουν μεγάλο αριθμό τουριστών στη χώρα».

Επίσης, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Αζάροφ κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, μετά από τη συνάντηση που είχαν, έχει εξαγγείλει την επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορα Γιαννουκόβιτς στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες και ο ίδιος έχει πει ότι προετοιμάζεται η υπογραφή δύο σημαντικότατων συμφωνιών, εκ των οποίων η μια αφορά την αποφυγή της διπλής φορολογίας, κάτι που θα ευνοήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις κυπριακές επιχειρήσεις και η δεύτερη αφορά τη ναυτιλιακή συνεργασία, η οποία κρίνεται επίσης εξαιρετικά σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Αζάροφ του έχει ζητήσει να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχαριστίες της Ουκρανικής Κυβέρνησης, για τη στάση την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία.

«Συναντηθήκαμε επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος έχει εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την πάρα πολύ καλή συνεργασία την οποία έχουν και ο οποίος με πάρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο έχει επαναβεβαιώσει τη θέση αρχής της Ουκρανίας στο Κυπριακό στηρίζοντας κατά απόλυτο τρόπο τις θέσεις τις οποίες η Κυπριακή Κυβέρνηση καταθέτει», είπε.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε επαφές με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος των περιφερειών της Ουκρανίας, ενώ συναντήθηκε με το Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα