Εντός των ημερών η τράπεζα δεδομένων του ΙΝΓΚ στην Κυβέρνηση και το ε/κ μέλος της ΔΕΑ

19:52 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην Κυβέρνηση και τον Προεδρικό Επίτροπο, Γιώργο Ιακώβου θα παραδοθεί η τράπεζα δεδομένων DNA των συγγενών των αγνοουμένων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και ακολούθως αντίγραφο αυτής θα δοθεί στο ελληνοκυπριακό μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Άριστο Αριστοτέλους.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ

να αναφερθεί στο θέμα, με αφορμή δηλώσεις της κ. Πλουμέρ για το θέμα, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι η τράπεζα δεδομένων θα δοθεί στην κυβέρνηση η οποία θα έχει την κυριότητά της, με βάση και σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και ακολούθως για την περαιτέρω αξιοποίησή της θα δοθεί στον ίδιο, ως το ε/κ μέλος της ΔΕΑ.

Τα δεδομένα που αφορούν τους Τ/κ αγνοούμενους και κατείχε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής που διεξήγαγε μέχρι πρότινος την ταυτοποίηση λειψάνων, δόθηκαν στο τ/κ μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, την Γκιουλντέν Πλουμέρ, όπως δήλωσε η ίδια.

Τα στοιχεία αυτά, είπε, θα κωδικοποιηθούν ανωνύμως και αντίγραφό τους θα σταλεί στο εργαστήρι της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ICMP) στη Βοσνία.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να λάβει ο ίδιος το αντίγραφο της τράπεζας δεδομένων, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι «ίσως και αύριο Παρασκευή η τράπεζα θα παραδοθεί στην κυβέρνηση» και ακολούθως να παραλάβει ο ίδιος το αντίγραφο.

Τα δεδομένα αυτά, ανέφερε, είναι τα στοιχεία των συγγενών των αγνοουμένων που αφού κωδικοποιηθούν θα σταλούν από τη ΔΕΑ στο Ινστιτούτο στη Βοσνία όπου θα γίνεται η γενετική ανάλυση των σκελετικών δειγμάτων. Το DNA του σκελετικού δείγματος, εξήγησε, θα συγκρίνεται με την κωδικοποιημένη λίστα που θα σταλεί. Στην Κύπρο, συνέχισε, θα γίνεται δεύτερος έλεγχος, «το λεγόμενο matching ή ταίριασμα» για επαλήθευση των στοιχείων.

Ερωτηθείς πού θα γίνεται αυτό, ο κ. Αριστοτέλους απάντησε στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, όπου «μετά την ανθρωπολογική ανάλυση και τη λεγόμενη συμφιλίωση θα ακολουθεί η ταυτοποίηση, που είναι μια συνεργασία μεταξύ γενετιστών και ανθρωπολόγων».

Η κυβέρνηση θα εμπιστευθεί το ΙΝΓΚ, ανέφερε, να κρατήσει τα δείγματα DNA των συγγενών στο Ινστιτούτο. Υπενθύμισε δε ότι τα πρώτα σκελετικά δείγματα έχουν σταλεί στη Βοσνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν ταυτοποιήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα