Ενώπιον δύσκολης κατάστασης, δήλωσε ο Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με την τρόικα

12:52 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση, που είχε το πρωί με κλιμάκιο της Τρόικας και η οποία διήρκησε πέραν της μίας ώρας.

“Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις της Τρόικας. Οι παρατηρήσεις τους δεν περιορίσθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, όπως αφήνεται να νοηθεί, αλλά στο σύνολο της

οικονομίας”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι εκπρόσωποι της Τρόικας έθεσαν, υπό μορφή επικεφαλίδων, σειρά θεμάτων της οικονομίας, όπως είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, η ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό και οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που ζητούν να παρθούν.

Επίσης, η Τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 θα είναι “αισθητά μεγαλύτερο” από το αναμενόμενο, ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών, παρά αύξησης των εσόδων.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ ήγειρε “συγκεκριμένα σημεία, τα οποία θεωρούμε σημαντικά, ούτως ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή στην προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας μας στο δρόμο της ανάπτυξης”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “η αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανήκει, ως είναι φυσικό, στην Κυβέρνηση, η οποία υπέβαλε και την αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “τώρα δεν είναι η ώρα του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής”, αλλά “η ώρα της σοβαρότητας, της ενότητας δυνάμεων και της υπεύθυνης διαπραγμάτευσης” και επανέλαβε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να συμβάλει “στην κοινή προσπάθεια”.

Η διαπραγμάτευση, συνέχισε, δεν αφορά το σήμερα και το αύριο, αλλά το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενιών.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση του “αν ο λαός με τιμήσει, για δημιουργία Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, για να ανταποκριθούμε, όλοι μαζί, σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Τρόικα τον έχει βολιδοσκοπήσει εάν είναι διατεθειμένος να υπογράψει το μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “δεν ελέχθη οτιδήποτε περί αυτού”.

Keywords
Τυχαία Θέματα