Ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τρίτες χώρες επιδιώκει η ΕΕ

16:13 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρόπους ενίσχυσης και αξιοποίησης του τουριστικού ρεύματος που αναπτύσσεται από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, καθώς και εδραίωσης της εικόνας ενός ενιαίου, τουριστικού προορισμού και διαφύλαξης της ηγετικής της θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ Τουρισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το τελευταίο διήμερο και στη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν προβληματισμοί και εισηγήσεις από εκπροσώπους από όλο το φάσμα του ευρωπαϊκού τουριστικού

κόσμου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών, του επιχειρηματικού και επαγγελματικού τομέα και του επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, σήμερα περίπου 21% των τουριστών που προτίθενται να επισκεφθούν την ΕΕ αλλάζουν γνώμη λόγω της διαδικασίας έκδοσης βίζας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας των εργασιών του Φόρουμ, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «υπήρξε κοινή η παραδοχή ότι το δυναμικό δυνητικών περιηγητών που αναπτύσσεται από τρίτες χώρες προς την ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθεί. Ειδικότερα σε σχέση με την πολιτική των θεωρήσεων, υποδείχθηκε ότι οι σημερινές δυσκολίες και εμπόδια επιβάλλεται να ξεπεραστούν. Οι λύσεις που θα εξευρεθούν όμως πρέπει να είναι τέτοιες που να μην εγείρονται θέματα ασφάλειας».

Ο Υπουργός είπε ότι επιβάλλεται να κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την απλοποίηση της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων με λιγότερα έγγραφα και πιο γρήγορες διαδικασίες, τη χρήση της τεχνολογίας και τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους αιτητές.

«Οι νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και δεδομένα επιτάσσουν άμεσες αντιδράσεις ούτως ώστε η Ευρώπη ως ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός να διαφυλάξει την ηγετική της θέση στο διεθνές τουριστικό περιβάλλον» υπέδειξε ο κ. Συλικιώτης.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, στην εικόνα που επιδιώκεται να διαμορφωθεί ότι η Ευρώπη αποτελεί ένα ενιαίο, ποιοτικό, ώριμο και σύγχρονο τουριστικό προορισμό με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και επισημάνθηκε ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες και δράσεις που θα αναληφθούν θα πρέπει να επιφέρουν οριζόντια εξάπλωση των ωφελειών που θα προκύψουν.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει τη βελτίωση της ενσωμάτωσης του τουρισμού στις διάφορες πολιτικές της και να μεριμνήσει ώστε η ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας να απελευθερώσει όλο το ανταγωνιστικό δυναμικό του τομέα».  Με παρότρυνση της Κυπριακής Προεδρίας εκπονήθηκε, σύμφωνα με τον Υπουργό, έκθεση για την επίδραση των υπόλοιπων πολιτικών της ΕΕ στον τομέα του τουρισμού, την οποία η Κομισιόν καλείται να αξιοποιήσει δεόντως.

Ο στόχος είναι, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Κομισιόν του Ιουνίου του 2010, η μεγιστοποίηση του δυναμικού των πολιτικών και των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ για την ανάπτυξη του τουρισμού, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ συζητήθηκαν επ

Keywords
Τυχαία Θέματα