Ενημέρωση των πολιτών για το Κυπριακό ζητά από τον ΠτΔ ο Γ. Λιλλήκας

13:34 29/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τους Κύπριους πολίτες για την πραγματική πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, εκφράζοντας ανησυχία για τις δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, που φαίνεται – όπως είπε – ότι υιοθετεί την τουρκική προσέγγιση για πρόοδο.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων

μετά τις καταγγελίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για παρεμβάσεις που έγιναν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις στην Πλατεία Ερμού στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια περιοδείας με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια πολύ περίεργη αντίληψη για το ζήτημα της ανάληψης ευθυνών για κάθε πρόβλημα κακοδιαχείρισης ή κακοδιοίκησης που παρουσιάζεται, ευθύνονται κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι διοικητικοί, όπως ήταν οι αυτοκτονίες στις φυλακές και τα επεισόδια της Αστυνομίας στη Λεμεσό».

Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέχισε, «να συμπεριφερθεί αντικειμενικά ως αρχηγός του κράτους και όχι ως κομματάρχης. Η ανάληψη ευθυνών συνεπάγεται ανάληψη της ευθύνης από τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση με τη μεγαλύτερη ευκολία απαιτούσε την παραίτηση Υπουργών των κυβερνήσεων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες, έστω και αν έγιναν εκ των υστέρων από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, για παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο αλλά και για άλλες παρεμβάσεις που εμπόδισαν την άσκηση δικαιοσύνης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων. Είναι υποχρέωση του Γενικού Εισαγγελέα να μην αφήσει αυτές τις κατηγορίες να περάσουν απαρατήρητα γιατί έγιναν τάχατες εκ των υστέρων».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ με τις δηλώσεις του εδώ πρέσβη των ΗΠΑ να υιοθετούν την τουρκική προσέγγιση περί προόδου καλλιεργώντας αισιοδοξία», προσθέτοντας πως «έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του εδάφους για επίρριψη ευθυνών στην περίπτωση αδιεξόδου».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία απ’ αυτήν την ιστορία, όπως έχει εξελιχθεί, θα βγει η μοναδική κερδισμένη με την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με την κληρονομιά του κοινού ανακοινωθέντος που θα μείνει στο τραπέζι, αλλά και ταυτόχρονα με την προώθηση της ενταξιακής της πορείας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ακόμα πως «αναμένουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ενημερώσει με ειλικρίνεια τους Κύπριους πολίτες, την ελληνοκυπριακή πλευρά για το πού βρίσκονται πραγματικά οι συνομιλίες, εάν είμαστε μακριά από την όποια πρόοδο όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ή εάν όντως είμαστε κοντά σε ένα πάρε – δώσε όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά και φαίνεται να υιοθετεί και η αμερικανική πλευρά».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Θεόφιλου Θεοφίλου, του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), και είπε πως «θέλουμε να καυτηριάσουμε την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ένα ανθρωπιστικό ζήτημα το ποίο η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιμετωπίζει με τη δέουσα σημασία αλλά και ευαισθησία».

Η παραίτηση του κ. Θεοφίλου από τη ΔΕΑ, συνέχισε, «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον τρόπο με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει και προωθεί αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα. Αποτελεί η παραίτηση του κ. Θεοφίλου χαστούκι για την κυβέρνηση Αναστασιάδη για το καυτό ζήτημα των αγνοουμένων το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βάλει στο ράφι».

Keywords
Τυχαία Θέματα