Έναρξή εκστρατείας για εξεύρεση χορηγών για τη Σχολή Καλών Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ

16:44 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ζωτικής σημασίας κρίνεται η εξεύρεση χορηγών για την τεχνική και οικονομική στήριξη της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2015 προχωρά στο επόμενο στάδιο της, με τη λειτουργία του Τμήματος Καλών Τεχνών και την εισδοχή των πρώτων προπτυχιακών φοιτητών.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, παρουσίασε αρχικά τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που ανέλαβε τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και την εξεύρεση κατάλληλων εργαστηριακών

και διδακτικών χώρων για το νέο Τμήμα Καλών Τεχνών και η οποία αποτελείται από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Francoise Parfait , τον Καθηγητής της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Αμβέρσας Kris Vant’ Hof , την Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Λεώνη Βιδάλη , τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και Κοσμήτορας της νέας Σχολής, Παναγιώτη Ζαφείρη και την Πρόεδρο της Επιτροπής, Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Νίκη Λουιζίδη.

Ακολούθως, η κ. Κεραυνού ανακοινώσε την έναρξη εκστρατείας, με επικεφαλή τον ίδιο το Δήμαρχο Λεμεσού, για εξεύρεση χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές, ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές και τεχνικές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.

Οι προσπάθειες θα είναι συγκεκριμένες και έντονες προς σημαντικούς φορείς, οικονομικούς οργανισμούς και προσωπικότητες της πόλης, δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία οικονομικής και τεχνικής στήριξης θα αφορά την εξεύρεση χορηγών για τις επώνυμες έδρες, «μια ευρέως διανεμομένη πρακτική στο εξωτερικό» και χορηγών για την απόκτηση ή τη διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων που θα στεγάσουν τη Σχολή.

Ο κ. Χρίστου τόνισε, παράλληλα, ότι η ίδια η ιδέα για ίδρυση του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, προήλθε από την ιδέα της ίδρυσης μιας Σχολής Καλών Τεχνών και ο Δήμος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν την προσπάθεια υλοποίησης αυτού του στόχου, καθώς η πόλη έχει αγαπήσει το Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα την κατεύθυνση των τεχνών, στην οποία διακρίνεται.

«Δεν είναι απλώς μια Σχολή που θα δημιουργηθεί. Θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, ένα κέντρο διάχυσης, ανάπτυξης, διάδοσης των πολιτιστικών οραμάτων και ιδεωδών και οτιδήποτε σχετίζεται με μια σωστή και προοδευτική κοινωνία και γι αυτό το λόγο αναλαμβάνουμε αυτήν την εκστρατεία με μεγάλη μας χαρά», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα του πως υπάρχει η θέληση και το κατάλληλο κλίμα ώστε να στεφθεί με επιτυχία η εκστρατεία, όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2015 να λειτουργήσει το νέο Τμήμα Καλών Τεχνών.

Σε σχέση με την προσπάθεια αυτή, γεμάτη μηνύματα ήταν και η παρουσία στη διάσκεψη Τύπου, του Προέδρου του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού Δώρου Ιερόπουλου, καθώς και του Προέδρου του Σωματείου Φίλοι του ΤΕΠΑΚ, Άργη Μάρκαρη.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθηγήτρια Νίκη Λουιζίδη, παρουσίασε τις έως τώρα ενέργειες που έχουν τροχοδρομηθεί για τη διαμόρφωση του Τμήματος Καλών Τεχνών.

Σημείωσε δε ότι, οι όποιες αντιρρήσεις υπήρξαν για τη δυνατότητα της Λεμεσού να αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών, «δεν έχουν καμία απολύτως λογική και ακαδημαϊκή βάση», υπενθυμίζοντας ότι η Σχολή αποτελεί μια πραγματικότητα αφού αφενός, λειτουργεί ήδη εδώ και 6 χρόνια το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, με 200 περίπου φοιτητές και αφετέρου, η Ακαδημαϊκή οντότητα της Σχολής επικυρώθηκε μέσα από τη Βουλή, το περασμένο καλοκαίρι.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι οι σπουδές στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών απαιτούν εγκαταστάσεις κατάλληλες για τη φιλοξενία ειδικών διδακτικών και εργαστηριακών χώρων, για όλες τις κατευθύνσεις σπουδών που θα προσφέρονται (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική).

Το Πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένη φάση εξεύρεσης των χώρων αυτών και εντός του επόμενου μήνα αναμένονται οριστικές αποφάσεις, ενώ όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δημήτρης Κοντίδης, οι εναλλακτικοί χώροι που βρίσκονται υπό εξέταση για να φιλοξενήσουν τη Σχολή βρίσκονται, είτε στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, είτε στην περιοχή του παλαιού νοσοκομείου, είτε ακόμα και σε χώρους μεταξύ του νέου και του παλαιού λιμανιού Λεμεσού.

Ως ιδιαίτερα σημαντική καταγράφεται και η παρουσία της Προέδρου του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) Ντίνας Χατζηγεωργίου, η οποία χαιρέτισε την έως τώρα λειτουργία του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και μετέφερε την ικανοποίηση των Κυπρίων καλλιτεχνών για την επικείμενη λειτουργία του Τμήματος Καλών Τεχνών. Η κ. Χατζηγεωργίου, εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα και τη βούληση του Επιμελητηρίου για την παροχή κάθε βοήθειας προς τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα