Εν μέσω κατηγοριών για χρηματισμό, η «μεταβατική κυβέρνηση» στα κατεχόμενα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

15:39 23/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με 26 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 8 αποχές, η «μεταβατική κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ πήρε σήμερα στα κατεχόμενα την ψήφο εμπιστοσύνης από την «βουλή».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η «πρωθυπουργός» μιλώντας στην «βουλή» είπε ότι αυτή η «κυβέρνηση» ανέλαβε τα καθήκοντά της με διαφάνεια και με καθαρότητα και έτσι θα συνεχίσει. Αυτό, πρόσθεσε, ανησύχησε κάποιους που άρχισε τις προσπάθειες να την θέσουν σε ανυποληψία. «Το τελευταίο παιχνίδι να μας παρουσιάσουν άτιμους έχει παιχτεί».

Η αναφορά της Σιμπέρ αφορούσε τις κατηγορίες για ρουσφέτι-χρηματισμό που εκτόξευσε νωρίτερα από το βήμα

της «βουλής» ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού κόμματος – Εθνικές Δυνάμεις (ΔΚ-ΕΔ), Εζντέρ Ασλάνμπαμπα, ο οποίος μετά την ομιλία του έφυγε από την αίθουσα, ενώ νωρίτερα το πρωί παραιτήθηκε από το ΔΚ-ΕΔ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας στο βήμα της «βουλής» ο Ασλάνμπαμπα υποστήριξε ότι για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην «κυβέρνηση» ο πρόεδρος του ΔΚ-ΕΔ, Σερντάρ Ντενκτάς και ο «βουλευτής» πλέον του ίδιου κόμματος, Αχμέτ Κασίφ του έδωσαν 7.700 δολάρια κι αυτός θα χαρίσει αυτά τα χρήματα στο δημοτικό του Ριζοκαρπάσου.

Το ρουσφέτι, όπως αναφέρεται στα τ/κ ΜΜΕ, αφορούσε το να δώσει ο Ασλάμπαμπα τη θετική του ψήφο στην «κυβέρνηση» Σιμπέρ αλλά και να παραιτηθεί από την «βουλευτική του έδρα». Του έταξαν δε, ισχυρίστηκε επίσης, μισθό όπως εκείνον του «δημάρχου» του κατεχόμενου Τρικώμου.

Όπως μεταδίδεται, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας, ο Ασλάνμπαμπα ζήτησε να ανέβει στο βήμα της «βουλής» για να μιλήσει, αλλά ο «πρόεδρος», Χασάν Μποζέρ απέρριψε το αίτημα και τότε ο εν λόγω «βουλευτής» κρατώντας στο χέρι του δολάρια και ένα CD ανέβηκε στο βήμα. Μετά την ομιλία του εγκατέλειψε την αίθουσα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι έχει καταγεγραμμένα ηχητικά ντοκουμέντα που μπορούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς του.

Ο επίσης «βουλευτής» του ΔΚ-ΕΔ και εκ των ανταρτών πρώην «βουλευτών» του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ δήλωσε εντός της «βουλής» ότι τα χρήματα αυτά ζήτησε ο Ασλάνμπαμπα από τον ίδιο, ενώ ο Ιρσέν Κιουτσιούκ ζήτησε την παραίτηση της «μεταβατικής κυβέρνησης».

Οι κατηγορίες του Ασλάνμπαμπα για ρουσφέτι από δω και στο εξής μεταφέρονται στα δικαστήρια, ήταν το σχόλιο του Σερντάρ Ντενκτάς, προέδρου του ΔΚ-ΕΔ, μετά την συνεδρία της «βουλής». Ζήτησε ήδη, είπε, την άρση της «βουλευτικής του ασυλίας» και θα πρέπει ο παραιτηθείς «βουλευτής» του κόμματός του να αποδείξει στο «δικαστήριο» τις κατηγορίες για χρηματισμό. Την ερχόμενη Πέμπτη, ανέφερε, η «βουλευτική του ασυλία» θα πρέπει να έχει αρθεί.

Ερωτηθείς εάν γνώριζε πως ο Αχμέτ Κασίφ είχε δώσει δανεικά χρήματα στον Ασλάνμπαμπα, ο Σερντάρ Ντενκτάς απάντησε αρνητικά.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της επεισοδιακής συνεδρίας της «βουλής», ο Αχμέτ Κασίφ, που ηγήθηκε της ομάδας των ανταρτών του ΚΕΕ και της προσχώρησής τους στο ΔΚ-ΕΔ, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε δανεικά στον Ασλάνμπαμπα για να ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Το ποσό, είπε, το διασφάλισε από κάποιον φίλο του και δεν πρόκειται για δικά του χρήματα. «Θερμοπαρακαλώντας ο Ασλάνμπαμπα ζήτησε αυτά τα δανεικά. Εγώ του έδωσα αυτά τα χρήματα, κατάλαβα τώρα ότι πρόκειται για σκευωρία. Δεν υπάρχει θέμα ρουσφετιού, χρηματισμού. Δεν είδα στη ζωή μου τέτοια συνομωσία ξανά».

Ο Ασλάνμπαμπα που αποχώρησε με τους άλλους 8 «βουλευτές» από το ΚΕΕ και προσχώρησε στο ΔΚ-ΕΔ ανέφερε ότι θα κατέλθει στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου ως ανεξάρτητος και σκέφτεται εντός του φθινοπώρου να ιδρύσει νέο κόμμα. Στο παρελθόν έχει απασχολήσει τα τ/κ ΜΜΕ με διάφορες δηλώσεις, ισχυρισμούς και την πορεία του. Ήταν αρχικά «βουλευτής» του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο εγκατέλειψε για να προσχωρήσει στο ΚΕΕ και πριν λίγο καιρό μαζί με την ομάδα των ανταρτών του ΚΕΕ πήγε πίσω στο ΔΚ που έγινε ΔΚ-ΕΔ. Λίγο καιρό πριν την δημοσιότητα στα κατεχόμενα είχε απασχολήσει το πολυτελές αυτοκίνητο του Ασλάμπαμπα για το οποίο δεν είχε πληρώσει τελωνειακό φόρο.

Ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και πρώην «πρωθυπουργός», Ιρσέν Κιουτσιούκ θέλησε να απαντήσει στην ομιλία της Σιμπέλ Σιμπέρ στη «βουλή», πράγμα που προκάλεσε ένταση για να λάβει την απάντηση από τον «πρόεδρο» ότι σύμφωνα με το καταστατικό, δεν μπορεί να απαντά σε ευχαριστήρια ομιλία της «πρωθυπουργού» μετά την ψηφοφορία.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Κιουτσιούκ είπε πως τα τρία «συγκυβερνώντα» κόμματα δεν θέλουν να τους αφήσουν να μιλήσουν και πως στη «βουλή» «τα δολάρια πετούν». Δεν πρόκειται, είπε, να ξεχάσουν τις κατηγορίες για χρηματισμό και θα το επαναφέρουν στην πολιτική ατζέντα.

Το Μπαϊράκ διέκοψε την απευθείας μετάδοση της συνεδρίας της «βουλής» όταν ο Ασλάνμπαμπα άρχισε να προβαίνει στους ισχυρισμούς, πράγμα που επικρίθηκε από μερίδα «βουλευτών», όπως επίσης επισημαίνουν τ/κ ιστοσελίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα