Εν αναμονή του πορίσματος της CPT για την Τουρκία

12:01 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις τουρκικές αρχές δόθηκαν ήδη οι πρώτες προκαταρκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), κλιμάκιο της οποίας πραγματοποίησε δωδεκαήμερη επίσκεψη (9-21 Ιουνίου 2013) στην Τουρκία, με αντικείμενο την εξέταση της κατάστασης σε φυλακές, κέντρα κράτησης και ιδρύματα στη χώρα.

Οπως συνηθίζεται, το πλήρες πόρισμα της CPT θα δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με τις απαντήσεις

που θα δώσουν, εν ευθέτω χρόνω, οι τουρκικές αρχές, σχετικά με τις διατυπωθείσες ήδη παρατηρήσεις της Επιτροπής.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής επανεξέτασε τη μεταχείριση των προσώπων που κρατούνται από την αστυνομία και τη χωροφυλακή, καθώς και την εφαρμογή στην πράξη των θεμελιωδών εγγυήσεων, όπως η πρόσβαση σε δικηγόρο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατάσταση των προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις και για το σκοπό αυτό η αντιπροσωπεία πήρε συνεντεύξεις από πολλούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Η αντιπροσωπεία, επίσης, εξέτασε λεπτομερώς διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας για τους κρατούμενους, καθώς και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στους ισοβίτες κρατούμενους και σε ανήλικους.

Keywords
Τυχαία Θέματα