Ελληνική μελέτη «αποκαλύπτει» την ακριβή σύσταση του αίματος

15:40 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με πρωτοπόρες απεικονιστικές τεχνικές ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κατάφερε να μελετήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύσταση του αίματος και προτείνει αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η πλασμαφαίρεση σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι επιστήμονες από τα Νεφρολογικά Τμήματα και τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Πλασμαφαίρεσης των Νοσοκομείων «Γ.Γεννηματάς», «Αλεξάνδρα» και «Αρεταίειο», με επικεφαλής τον Δρ Δημοσθένη Σταμόπουλο, χρησιμοποίησαν την Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης και την Μικροσκοπία Ηλεκτρονικής Σάρωσης στο Εργαστήριο «Βιοϊατρικών μελετών με απεικονιστικές τεχνικές Νανοτεχνολογίας»

για να εξετάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εικόνα του αίματος ασθενών με νεφρολογικές και αυτοάνοσες παθήσεις, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σε άλλες θεραπείες εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος, όπως η πλασμαφαίρεση.

Σε πρώτο στάδιο, οι ερευνητές εφάρμοσαν τις νέες απεικονιστικές τεχνικές νανοτεχνολογίας για να μελετήσουν τη σύσταση του αίματος ασθενών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχουν από χρόνια αναιμία.

Στόχος ήταν να καταγράψουν με λεπτομέρεια τις αλλαγές που παρατηρούνται στα ερυθροκύτταρα του αίματός των νεφροπαθών. Συγκρίνοντας ερυθροκύτταρα ασθενών και υγιών δοτών…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα