‘Ελληνας Υπ. Ενέργειας: Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί βήμα σταθερότητας στην περιοχή

20:08 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, μπορεί να αποτελέσει έναν τομέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βελτίωσης και αύξησης της ευημερίας των λαών των τριών χωρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ΠΕΚΑ) Γιάννης Μανιάτης.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μια

μόνο μέρα πριν από την ιστορική όπως χαρακτηρίζεται υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συνεργασία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί και από άλλα ανάλογα βήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας των τριών χωρών.

Σημαντικό χαρακτήρισε και το έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής γέφυρας, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, που το 2016 αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο.

Ο Έλληνας Υπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις με την Κυπριακή ΑΟΖ, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους γείτονες για τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε και στο νέο γύρο συνομιλιών στο Κυπριακό σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και την οικονομική κρίση για να τονίσει ότι από κοινού Λευκωσία και Αθήνα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τουρκικές και άλλες πιέσεις για κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Το μνημόνιο που υπογράφεται μεταξύ των τριών χωρών αύριο στη Λευκωσία περιλαμβάνει τους τομείς των ενεργειακών υποδομών, της έρευνας και της ανάπτυξης ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας, της οικονομικής και τεχνικής δυνατότητας επίτευξης των έργων, της ανάπτυξης των φυσικών πόρων και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το έργο EuroAsia Interconnector θα αποτελείται από τρεις συνδέσεις μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Πελοποννήσου η υλοποίηση των οποίων θα γίνεται ταυτόχρονα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο έχει μήκος χίλια χιλιόμετρα και βάθος 2,000 μέτρα , με δυνατότητα παραγωγής 2000 MW . Το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 1.5 δις ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μανιάτη στο ΚΥΠΕ.

Ερ. Πόσο σημαντική είναι για τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ η υπογραφή του μνημονίου για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας , του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων;

Απ. Αναμφισβήτητα ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα κομβικό τομέα συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο. Το γεγονός ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των Συμβουλίων Κορυφής της ΕΕ αναδεικνύει ότι οι συνεργασίες σε αυτό το τομέα, έχουν μια εξέχουσα σημασία.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι στην Κύπρο πρόσφατα, στο Ισραήλ λίγο παλαιότερα και στην Ελλάδα ελπίζουμε το αμέσως προσεχές μέλλον θα έχουμε σημαντικές θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων , συνιστά μια πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη ασφαλώς αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο ως κράτη μέλη της ΕΕ. Θεωρώ λοιπόν πώς είναι σημαντική η υπογραφή του μνημονίου γιατί η ενέργεια μπορεί ουσιαστικά να ανανεώσει τις προοπτικές και την έτσι και αλλιώς διαρκή συνεργασία που υπάρχει σε πολλούς τομείς ανάμεσα στις τρεις χώρες. Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι μπορεί αυτή η συνεργασία να αποτελέσει έναν τομέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βελτίωσης και αύξησης της ευημερίας των λαών των τριών χωρών. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό βήμα που πιστεύω ότι θα ακολουθηθεί αναμφισβήτητα και από άλλα ανάλογα βήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας των τριών χωρών.

Ερ. Μιλήσατε για σταθερότητα και δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω για την Τουρκία, η οποία στο θέμα της ενέργειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εκτοξεύει συνεχώς απειλές.

Απ. Αυτά τα ζητήματα πάντα αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα, ηρεμία και αποφασιστικότητα τόσο από την ελληνική εξωτερική πολιτική, όσο και από την κυπριακή. Εμείς αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε είναι ότι η συνεργασία μας είναι συνεργασία που δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αντίθετα ενδυναμώνει τους αδελφικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας και ασφαλώς δίνει και ένα βήμα σταθερότητας και βελτίωσης των σχέσεων προς κάθε κατεύθυνση.

Ερ. Αναμένεται αύριο να εκδοθεί και μια διακήρυξη των τριών μερών για το έργο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector». Τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα και η Κύπρος από το έργο αυτό;

Απ. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το project έχει μια πολύ σπουδαία συμβολική και ουσιαστική αξία, ο συμβολισμός της σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη μέσω Κύπρου-Κρήτης -Ισραήλ είναι πολύ ισχυρός. Επί της ουσίας τώρα, είναι βέβαιο ότι η πόντιση αυτού του καλωδίου, θα δώσει την δυνατότητα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καλές τιμές για τους τελικούς καταναλωτές της Κύπρου και της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης και στοιχειοθετεί ένα σύνδεσμο που μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ακόμη στενότερες ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ , την Κύπρο και την Ελλάδα.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε ως έργο κοινού ενδιαφέροντος στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μια προτεραιότητα από πλευράς εκπόνησης μελετών, έχει τη δυνατότητα να μειώσει έως και 40% το χρόνο υλοποίησής του δεδομένου ότι ως μια διαδικασία fast track, μπορεί να προωθηθεί με γρήγορες περιβαλλοντικές και άλλες γραφειοκρατικές αδειοδοτήσεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορεί ως έργο ενταγμένο στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, να διασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση με καλούς χρηματοοικονομικούς όρους, άρα τα ζητήματα είναι θετικά, είναι μπροστά μας και απομένει αυτό το πολύ θετικό κλίμα να υλοποιηθεί στην πράξη με την ταχύτατη εκπόνηση της μελέτης και στη συνέχεια με την υλοποίηση του έργου.

Ερ. Η Κύπρος καθίσταται ένας σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό χάρτη με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της. Αυτό πόσο επηρεάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή μας και τί κερδίζουν από αυτές τις εξελίξεις Αθήνα και Λευκωσία;

Απ. Η συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας και της Κύπρου είναι διαρκής και ουσιαστικός σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί θεμέλιο λίθο, πηγή και εγγύηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό και της ευρωπαϊκής και διεθνούς της σχέσης ευρύτερα.

Άρα η στενή αλληλεξάρτηση των κοινωνιών και των οικονομιών ανάμεσα στις δύο χώρες, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στενούς δεσμούς και αλληλοϋποστήριξη και στα ζητήματα αυτά. Θεωρώ πως η Κυπριακή Κυβέρνηση με πολλή σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαχειρίζεται το θέμα της ΑΟΖ και είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουν αντιληφθεί με πιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό είναι σαφές προς όλους τους γείτονες.

Ερ. Από κάποιους κύκλους συντηρείται η άποψη ότι θα επιχειρηθεί διασύνδεση του Κυπριακού με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ , με φόντο και την οικονομική κρίση. Ποιά η άποψη της ελληνικής Κυβέρνησης επί αυτού;

Απ. Θέλω αρχικά να επισημάνω ότι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, αποτελεί έναν αταλάντευτο κοινό εθνικό μας στόχο και βασική προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται απολύτως ότι αυτό που προέχει σήμερα στην Κύπρο είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αναμένουμε όλοι να γίνει τον επόμενο Οκτώβριο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα στηρίζει απολύτως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ και είμαι βέβαιος ότι από κοινού θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τουρκικές και άλλες πιέσεις για κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Ερ. Πόσο μεγάλη αναγκαιότητα είναι η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ;

Απ. Η θέσπιση της ΑΟΖ αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής. Ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της χώρας μας, χειρίζονται με απόλυτη υπευθυνότητα και πλήρη συντονισμό το ζήτημα της προώθησης της ελληνικής ΑΟΖ.

Ερ. Πολύ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι στην Ουάσινγκτον προωθούνται πολιτικές για σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρου .Μάλιστα ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι αυτή η συνεργασία θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ αν προστεθεί και η Ελλάδα. Το σχόλιο σας επί τούτου ποιό είναι;

Απ. Εμείς ως Ελλάδα έχουμε πολύ καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ και ασφαλώς αδελφικές σχέσεις και με την Κύπρο. ‘Άρα με βάση την γενική μας στρατηγική θεωρούμε πως πάντα βοηθά στην σταθερότητα στην περιοχή η ανάπτυξη συνεργασιών σε πάρα πολλούς τομείς και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ.

Τα υπόλοιπα ζητήματα που είναι ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τα χειρίζονται με υπευθυνότητα επίσης οι Κυβερνήσεις των δύο κρατών και είμαι βέβαιος ότι στο προσεχές μέλλον, θα υπάρξουν, όπως αυτό έχει συμβεί μέχρι τώρα, αποδείξεις για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ερ. Βρίσκονται αυτά τα θέματα στην ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού ο οποίος αρχίζει επαφές στις ΗΠΑ;

Απ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται από κοινού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και γνωρίζετε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο όπως αντίστοιχα και ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ΥΠΕΞ. Αυτό σημαίνει ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων και αναλαμβάνουμε από κοινού πρωτοβουλίες για την επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα