Εκθεση της τουρκικής ”πρεσβείας” για την οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους

10:52 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Να σφίξουν περισσότερο τα ζωνάρια» η “Γενί Ντουζέν” αποκαλύπτει σήμερα πρωτοσέλιδα έκθεση του συμβούλου για κυπριακές υποθέσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Την έκθεση ετοίμασε η λεγόμενη τεχνική επιτροπή που εδρεύει στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα και αφορά στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία – ψευδοκράτος το 2009 και τον βαθμό υλοποίησης των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βοήθεια της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα το 2012 προβλέφθηκε στα 300 εκ τουρκικές λίρες (περίπου 142 εκ ευρώ) εκ των

οποίων τα 225 εκ. (περίπου 107 εκ. ευρώ) είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, σημειώνεται για το θέμα αυτό στην έκθεση.

Επίσης, 816 άτομα απολύθηκαν και προσλήφθηκαν 1168, ενώ, επισημαίνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμογής του πρωτοκόλλου έπρεπε να είχαν προσληφθεί 408 άτομα.

Για τα ωράρια, αναφέρεται ότι ενώ στόχος ήταν η κατάργηση του καλοκαιρινού ωραρίου και η θέσπιση ενιαίου, όπως και έγινε, με τις υπερωρίες το άθροισμα είναι το ίδιο. Ακόμη, σημειώνεται ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση της «συνεργατικής κεντρικής τράπεζας», στην εξισορρόπηση των οικονομικών του παράνομου Μπαϊράκ, των παράνομων λιμανιών, κ.ά.

Η Γενί Ντουζέν σημειώνει πως στην έκθεση γίνεται αναφορά στο τί έκανε και τί δεν έκανε μέχρι τώρα το κάθε «υπουργείο», ενώ δίδονται λεπτομέρειες για τομείς όπως η γεωργία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Μεταξύ άλλων, παρατηρείται ότι δεν μειώθηκε βαθμιαία η οικονομική στήριξη των παραγωγών αιγοπρόβιου γάλακτος, όπως είχε συμφωνηθεί.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων καθώς μετά τον Ιούνιο η ρευστότητα του ψευδοκράτους αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού έχει ήδη δαπανηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα