Έκθεση για τη μεταφορά υπόπτων τρομοκρατών από τις ΗΠΑ με κυπριακή ανάμιξη

15:39 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, συμμετείχαν έστω και κατ’ ελάχιστο στην αμερικανική επιχείρηση έκτακτων μεταφορών συλληφθέντων υπόπτων τρομοκρατών σε διάφορα κέντρα κράτησης και ανάκρισης της CIA ανά τον κόσμο.

Η πρακτική υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης

Σεπτεμβρίου 2001 και έχει καταγγελθεί διεθνώς ως παράνομη.

Ολοκληρωμένη έκθεση επί του θέματος δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική οργάνωση Open Society Foundation.

Συνολικά 25 χώρες στην Ευρώπη, 14 στην Ασία, μεταξύ των οποίων η Συρία και το Ιράν και 13 στην Αφρική , μαζί με την Αυστραλία και τον Καναδά, συνέβαλαν στην αμερικανική επιχείρηση. Στη 216 σελίδων έκθεση καταγράφονται οι περιπτώσεις 136 συλληφθέντων που οδηγήθηκαν σε μυστικά κέντρα κράτησης, υφιστάμενοι συχνά βασανισμό.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών που πρόσφεραν τον εναέριο χώρο τους και αεροπορικές εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 2007 εξέφραζε προβληματισμό για 57 περιστατικά στάσης αεροσκαφών που εμπλέκονταν στην επιχείρηση σε κυπριακά αεροδρόμια.

Γίνεται λόγος για στάσεις 15 διαφορετικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και δίνονται στοιχεία πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2002, τον Ιανουάριο, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2004, καθώς και το Δεκέμβριο του 2005. Με περισσότερη λεπτομέρεια καταγράφεται η μεταφορά κρατουμένου στο Ραμπάτ του Μαρόκου στις 21 Ιανουαρίου 2004 μέσω Λάρνακας.
Παρόμοιος ήταν ο ρόλος και της Ελλάδας, αναφέρει η έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα