Εκδήλωση στην Τουρκία για την 20η επέτειο από το «έγκλημα στο Σίβας»

17:39 3/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Σεβάστεια ή Σίβας, όπως λέγεται σήμερα, στην Τουρκία για την 20η επέτειο του θανάτου 35 Τούρκων Αλεβιτών στο ξενοδοχείο Μαντιμάκ μετά τον εμπρησμό του κτιρίου από Ισλαμιστές. Το γεγονός έμεινε στην Τουρκία γνωστό και ως «έγκλημα στο Σίβας».

Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός ατόμων από διάφορα μέρη της χώρας και από το εξωτερικό. Πραγματοποιήθηκε πορεία 10.000 ατόμων, ενώ η αστυνομία έκοψε το δρόμο των διαδηλωτών

στην είσοδο της λεωφόρου Μεβλανά και αργότερα επέτρεψε στα πλήθη να περάσουν. Την πρώτη θέση είχαν πάρει οι συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στον εμπρησμό του ξενοδοχείου Μαντιμάκ, κρατώντας τις φωτογραφίες των θανόντων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σημειώνεται, ελικόπτερο της αστυνομίας παρακολουθούσε συνεχώς την τελετή και την πορεία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και της στάσης της αστυνομίας στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί με ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο του Ετχέμ Σαρίσουλουκ στην Άγκυρα. Επανέλαβαν δε το αίτημά τους για τη μετατροπή του ξενοδοχείου Μαντιμάκ, που έχει γίνει σύνδεσμος, σε «Μουσείο ντροπής».

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση με μεγάλη αντιπροσωπεία. Παρόντες επίσης ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Κάποιοι από τους ομιλητές στην τελετή μπροστά από το ξενοδοχείο είπαν πως αν το Μαντιμάκ δε γίνει μουσείο, δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα για τους Αλεβίτες.

Στη Σμύρνη έγινε πορεία διαμαρτυρίας για την 20η επέτειο του Μαντιμάκ και περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκιούντογντου φωνάζοντας «Δε ξεχάσαμε το Σίβας, ούτε και πρόκειται να το ξεχάσουμε». Στην Άγκυρα έγινε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή του Σιχιγι με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, επαγγελματικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πορείες διαμαρτυρίας έγιναν επίσης στο Μπαλίκεσιρ και στην Αλικαρνασσό.

Στις 2 Ιουλίου του 1993 Τούρκοι Αλεβίτες (μεταξύ των οποίων πολλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικοί) είχαν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου θα διεξαγόταν ένα πολιτιστικό φεστιβάλ των Αλεβιτών προς τιμήν του Αλεβίτη ποιητή του 16ου αιώνα Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ (Pir Sultan Abdal).

Φανατικοί Ισλαμιστές έσπασαν τα μπλόκα της αστυνομίας, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα