Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Κύπρου στη διάρκεια της προεδρίας

12:47 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Εκκλησία της Κύπρου θεωρεί ως πολύ σημαντική την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και ως μια ευκαιρία για την προβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ορθοδόξου παραδόσεως στην ΕΕ, τονίζει από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου

στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, ο Επίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την κυπριακή προεδρία της ΕΕ και ετοιμάζει είτε από μόνη της είτε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της προεδρίας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Εκκλησία θα συμμετάσχει με μεγάλο αριθμό εικόνων στην έκθεση για την Κύπρο που θα αρχίσει την 21η Ιουνίου στο μουσείο Bozar στις Βρυξέλλες με θέμα «Χαρτογραφώντας την Κύπρο, Σταυροφόροι, Έμποροι και Εξερευνητές 1192-2012».

Την 1η Ιουλίου, ημέρα ανάληψης της προεδρίας θα γίνει ειδική συμβολική τελετή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Της τελετής θα προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και στο τέλος της θα αναπέμψει δέηση υπέρ φωτισμού των πολιτειακών αξιωματούχων και την ευθυνοφόρο επιτέλεση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της άσκησης της Κυπριακής Προεδρίας.

Ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί Εκθεση για την καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Η έκθεση θα παρουσιασθεί κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ « Αρχαίον Κάλλος» στην Πράγα. Το φεστιβάλ διοργανώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας.

Η Εκκλησία θα συμμετάσχει επίσης τον Οκτώβριο σε έκθεση για τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Κύπρο στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Στις 5 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκκλησία και Κοινωνία της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα: «Συνεχιζόμενη ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία». Σε αυτό θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χριστιανικών ομολογιών της Κύπρου και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί συναυλία βυζαντινής μουσικής στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Στροβόλου από τις χορωδίες βυζαντινής μουσικής της Κύπρου, ενώ το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί συναυλία βυζαντινής μουσικής, από εικοσαμελή χορωδία της Εκκλησίας της Κύπρου, με ύμνους Χριστουγέννων και παραδοσιακών καλάντων στις Βρυξέλλες.

Σημαντικός αριθμός και άλλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν και από τις κατά τόπους Μητροπόλεις στην Κύπρο. Αυτές θα ανακοινωθούν σύντομα σε καλαίσθητο τευχίδιο που ετοιμάζεται από την Εκκλησία της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα