Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων

16:22 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία στο Γερεβάν, με την ευκαιρία της 97ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όρο που απορρίπτει η Τουρκία.

Από το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε ένα μνημείο στην κορυφή ενός λόφου της αρμενικής πρωτεύουσας για να αφήσει λουλούδια και να ανάψει κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

«Σήμερα υποκλινόμαστε, όπως πολλοί ακόμη άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στη μνήμη

των αθώων θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας», δήλωσε ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν.

Η 75χρονη Τσοβινάρ Τουμασιάν μετέβη στο σημείο αυτό για να τιμήσει κυρίως τη μνήμη του πατέρα της ο οποίος, όπως διηγείται, σκοτώθηκε εκείνη την εποχή ενώ προσπαθούσε να σώσει γυναίκες και παιδιά από τις τουρκικές δυνάμεις.

Αν οι Τούρκοι «δεν αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία, δεν θα το κάνουν ποτέ. Πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου όλος ο κόσμος θα ξεχάσει», τόνισε.

Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές. Η υιοθέτηση τον Ιανουάριο από τους γάλλους βουλευτές νομοσχεδίου που προβλέπει την ποινικοποίηση με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ της άρνησης μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζεται δια νόμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων, είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε ωστόσο το νομοσχέδιο κρίνοντας ότι αντιβαίνει στην «ελευθερία της έκφρασης».

Οι διώξεις σε βάρος των Αρμενίων τιμώνται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, ημερομηνία της σύλληψης το 1915 στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον 200 διανοουμένων και επιφανών μελών της αρμενικής κοινότητας, μια εξέλιξη που σηματοδότησε την απαρχή του κύματος εκτοπισμών και σφαγών που διήρκησε έως το 1917.

Για τους Αρμένιους, στη γενοκτονία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Η Άγκυρα παραδέχεται το θάνατο 300.000 έως 500.000 Αρμενίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα