Ε/κ και Τ/κ βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση, δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

12:36 12/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι από την μια, η Τουρκία βαθαίνει την οικονομική της κυριαρχία στα κατεχόμενα και σφίγγει τη θηλιά γύρω από τους Τουρκοκύπριους και από την άλλη, η ελληνοκυπριακή κοινότητα, μετά από τη συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup ετοιμάζεται να μπει σε μακρά περίοδο αβεβαιότητας και οικονομικών αδιεξόδων.

«Αυτό δεν το ανακάλυψε σήμερα

το ΑΚΕΛ επειδή βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αυτό το υπαγορεύουν ξεκάθαρα τα δεδομένα που δημιούργησαν στην κυπριακή οικονομία τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής συμφωνίας. Ως ΑΚΕΛ αναλύσαμε τις θέσεις μας στη Βουλή και καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις να διαβουλευτούμε δίχως περιορισμούς και αυτοεγκλωβισμούς προκειμένου να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Ήδη καταθέσαμε την επιστημονική μας μελέτη ως τροφή για σκέψη και προβληματισμό», συμπλήρωσε.

Σε επικήδειο του λόγο στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Κώστα Πάρπα, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «οι ανησυχίες μας για το που θα οδηγήσει το λαό μας το Μνημόνιο δεν βασίζονται μόνο στις αρνητικότατες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας».

«Βασίζονται και στο σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν πράξη όσα ο διεθνής Τύπος και διάφοροι εντός και εκτός Κύπρου έχουν ήδη αναφέρει: να εκμεταλλευθεί η Τουρκία την οικονομική υποδούλωση του λαού μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προωθήσει τη διχοτομική της πολιτική σε βάρος της Κύπρου. Λόγοι υπάρχουν πολλοί: είναι οι διαχρονικοί στόχοι της Τουρκίας και των ισχυρών συμμάχων της που ουδέποτε εγκατέλειψαν τα σχέδια τους για διαμελισμό του Τόπου μας. Είναι τα τεράστια συμφέροντα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή τα οποία επενδύουν σε μια Κύπρο γονατισμένη για να μπορούν να εκμεταλλευθούν ανεμπόδιστα τα τεράστια ενεργειακά της αποθέματα», ανέφερε.

Όλα αυτά, συνέχισε, «δεν πρέπει να τα αγνοούμε όταν συζητάμε για το ποιο θα είναι το μέλλον της Κύπρου μέσα στο Μνημόνιο και τη μέγγενη του δυσβάστακτου οικονομικού χρέους».

«Γιατί την ώρα που το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στα της οικονομίας, το συρματόπλεγμα ριζώνει πιο βαθιά στο χώμα της πατρίδας μας. Οι πραγματικά κρίσιμες για την οικονομία συνθήκες, φαίνεται πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πριν από το φθινόπωρο του 2013. Οι προεκλογικές θέσεις που εξέφρασε ο κ. Αναστασιάδης για το Κυπριακό, μάς προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Δεν θα προτρέξουμε όμως σε κριτική. Θα αναμένουμε να δούμε πως θα χειριστεί το Κυπριακό στην πράξη», πρόσθεσε.

Αν όμως η τουρκική πλευρά, είπε ο κ. Κυπριανού, συνεχίσει να επιμένει στη συνομοσπονδιακή λογική και στις απαράδεχτες θέσεις της, «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

«Το βέβαιο είναι πως όσα εμπόδια και αν συναντούμε στο δρόμο μας, ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού και για την επανένωση του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, παράλληλα, ότι κάθε φορά που ένα καινούριο όνομα προστίθεται στον κατάλογο των νεκρών του 1974, ξαναζούμε όλοι εκείνο το μαύρο καλοκαίρι.

«Το μαύρο Ιούλη που το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας του φασιστικού πραξικοπήματος άνοιξε την πόρτα στον τουρκικό στρατό, οδηγώντας στην τουρκική εισβολή. Θυμόμαστε τον πόνο, την προσφυγιά, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, τον πόνο και την οδύνη που ματώνουν την ψυχή του λαού μας μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, μαζί με άλλους υπήρξε η ψυχή της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος.

«Αυτή η συνεισφορά είναι καταγεγραμμένη στη σύγχρονη ιστορία του Τόπου. Σφραγισμένη από το όνομα του Κώστα Πάρπα, αλλά και από το όνομα πολλών άλλων. Είναι για αυτό που μπορούμε να κοιτάζουμε κατάματα και με περηφάνια τον κάθε Κύπριο. Δεν βάψαμε τα χέρια μας με το αίμα κανενός. Δεν βλάψαμε ούτε ένα συμπατριώτη μας. Αντιθέτως, θρηνήσαμε και θρηνούμε τους νεκρούς ήρωες μας.
Πόσοι και πόσοι νέοι μας δεν αγκάλιασαν εκείνο το καλοκαίρι, φεύγοντας για τη μάχη, τη μάνα και τον πατέρα τους, βέβαιοι ότι θα επιστρέψουν. Βέβαιοι ότι ακόμα κι αν πήγαιναν σε μια προδομένη και άνιση μάχη, θα επέστρεφαν νικητές της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας. Όμως δε γύρισαν. Έπεσαν μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τον αγώνα που έδωσαν εκείνοι τότε με το αίμα τους, είμαστε όλοι εμείς υποχρεωμένοι να το συνεχίσουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις.

«Για να μην μείνει η πατρίδα μας μοιρασμένη και αλυσοδεμένη στα τουρκικά και σε ξένα συμφέροντα. Για να πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της και τη διασφάλιση της ευημερίας του συνόλου του λαού μας. Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία της Κύπρου, το δικαίωμα του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να ζήσουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια στη γη που τους γέννησε, είναι το ιδανικό στο οποίο ο Κώστας Πάρπας και τόσοι άλλοι ήρωες μας, θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή. Ας δικαιώσουμε τη θυσία τους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα