Ε/κ και Τ/κ μπορούν να βρουν λύση μόνοι τους, απαντά ο Έλληνας ΥΠΕΞ

22:37 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Εκπληξη» εκφράζει για την αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβότουγλου στις συμφωνίες του 1959 και του 1960, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, στην απαντητική επιστολή που του απευθύνει.

Υπογραμμίζει ότι οι συμφωνίες αυτές αφορούν στη δημιουργία ενός νέου δικοινοτικού, κυρίαρχου κράτους, το οποίο σήμερα είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει επίσης ότι αρχής γενομένης από το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου

Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 1964, η Δημοκρατία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη, εδαφικά ακέραιη, κυρίαρχη και με συνταγματική τάξη εγγυημένη από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, και από τη Βρετανία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1974 χρησίμευσε ως πρόσχημα για τη στρατιωτική εισβολή που συνεχίστηκε και μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος και οδήγησε στην κατοχή του 37% της Δημοκρατίας της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.

Η εισβολή και κατοχή έχει επανειλημμένως καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαιωνίζεται μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, να εδραιώσει τη θέση της διεθνώς και ν’ αποδείξει με πράξεις την προθυμία της για επανένταξη των ανθρώπων που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της.
«Η ιδέα σας να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι αποδεκτή από τους ίδιους τους Κυπρίους» σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διασφαλίζει και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή καθορίζεται από τις συμφωνίες του 1960.

Πρέπει όλοι να επιδείξουμε σεβασμό στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που απαιτούν την ενεργοποίηση της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων Κυπρίων στις πατρογονικές τους εστίες και την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων ενόπλων δυνάμεων και τον τερματισμό κάθε ξένης επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, αναφέρει.

«Για εμάς, όμως, η παρέμβαση σήμερα, με το πρόσχημα των εγγυητριών δυνάμεων σε ένα κυρίαρχο κράτος και ενός κυρίαρχου λαού, δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε αποδεκτή και σε κάθε περίπτωση είναι αναχρονισμός» υπογραμμίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση του κ. Νταβούτογλου ενεργοποιείται από πρόθεση για λύση υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, και με την προοπτική των γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή, όπου η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό διεθνές δίκαιο.

Προσθέτει, όμως, ότι είναι σίγουρα λάθος να λαμβάνει κανείς την εφήμερη οικονομική αδυναμία της Κύπρου ή του οποιουδήποτε άλλου ως πολιτικό κριτήριο και χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τη συνεργασία με ενεργειακές εταιρείες λόγω της συνεργασίας τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος, συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος, έχει μακρόχρονη ιστορία και έχει διατηρήσει την ταυτότητά της απέναντι σε διαδοχικές επιδρομές. Θα ανακτήσει και πάλι το δυναμισμό της και αυτό είναι ένα μέλλον που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαύσουν μαζί.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε μια επανενωμένη Κύπρο, σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που ακολούθησαν και μιλούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, διασφαλίζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των πολιτών της και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων της.

Και συνεχίζει ότι μόνο μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα κοινά συμφέροντα των λαών της καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς και μόνο έτσι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της. Όσο δεν εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αδιέξοδο δεν μπορεί να επιλυθεί προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, επισημαίνει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνωρίζει ότι πίσω από την επιστολή του κ. Νταβούτογλου υπάρχει ειλικρινής πρόθεση επίλυσης του ζητήματος όμως εκτιμά ότι ο τρόπος που γίνεται η προσέγγιση δεν ανοίγει νέες προοπτικές. Υπενθυμίζει την πρόσφατη ελληνο-τουρκική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας ότι καλλιέργησε μια νέα ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, ένα επίτευγμα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν, επισημαίνει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν το διάλογο υπό τον ΟΗΕ, που διακόπηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Συμπληρώνει ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση για τετραμερή διάσκεψη κυρίως επειδή παραβιάζει τη θεμελιώδη και απαραβίαστη αρχή της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στο παρελθόν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει. Οι Έλληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν χρήζουν προστασίας, μπορούν να βρουν λύσεις για τον εαυτό τους και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ενθαρρύνουν αυτήν την προσπάθεια καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα