Παράταση στην προθεσμία ανανέωσης της άδειας δικηγόρων ενέκρινε η Βουλή

21:27 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα σε νόμο την πρόταση νόμου για τροποποίηση του Περί Δικηγόρων Νόμου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να παρατείνει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, την προθεσμία των τριών μηνών, εντός της οποίας εγγεγραμμένος δικηγόρος δύναται να ανανεώσει την ετήσια άδεια άσκησης επαγγέλματος, για πρόσθετο χρόνο μέχρι τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, η ετήσια άδεια άσκησης της δικηγορίας εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου

του έτους έκδοσης της και καταβάλλεται στο Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δικαίωμα έκδοσης της, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κανονισμούς που εκδίδει το συμβούλιο του Συλλόγου και εγκρίνει η γενική συνέλευση του Συλλόγου.
Περαιτέρω, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο, σε περίπτωση παράλειψης οποιουδήποτε εγγεγραμμένου δικηγόρου να καταβάλει το δικαίωμα για έκδοση ετήσιας άδειας εντός τριών μηνών από τη λήξη της ετήσιας άδειας του, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το εκάστοτε ποσό του δικαιώματος απόκτησης ετήσιας άδειας. Επιπρόσθετα, είναι ένοχο αδικήματος πρόσωπο που ασκεί τη δικηγορία χωρίς να είναι κάτοχος ετήσιας άδειας που ισχύει κατά το χρόνο της άσκησης της δικηγορίας.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η οποία σε έκθεση της αναφέρει ότι η Επιτροπή έκρινε σκόπιμη την προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα